Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Genoeg groeimogelijkheden bananen in Polen

De bananenconsumptie in Polen staat op een gemiddelde van 7 kg per jaar per persoon, maar fruitimporteurs schatten dat het potentieel zelfs drie keer hoger kan worden. In Scandinavië bijvoorbeeld consumeert men 18 kg bananen per persoon per jaar. De retailverkoop van bananen neemt ook toe in Polen doordat bananen worden gezien als onderdeel van een gezonde levensstijl. De bananen in Polen komen voornamelijk uit Ecuador en Colombia. De import in 2014 bedroeg 326,5 duizend ton met een totale waarde van meer dan 907 miljoen złoty (213,66 miljoen euro).

In de EU als geheel bereikt de gemiddelde consumptie ongeveer 10 kg per persoon per jaar. In Polen is de bananenverkoop grotendeels afhankelijk van de seizoenen en de beschikbaarheid van ander fruit van de binnenlandse productie. De banaan is de tweede populairste vrucht na de appel hoewel door de promotie van de appelconsumptie (vanwege het Russische embargo) de kloof tussen hen is toegenomen.

Bananen zijn in elk geval een van de dominante producten, die Polen importeert uit Centraal- en Zuid-Amerika. In de periode van januari tot augustus dit jaar steeg de import met 18,4 procent: van 2,06 miljard tot 2,44 miljard euro.

Volgens gegevens van Eurostat ontvingen de EU-markten vorig jaar meer dan 5 miljoen ton bananen van non-Europese markten. De belangrijkste leveranciers zijn Ecuador en Colombia met respectievelijk 1,47 miljoen en 1,08 miljoen ton.

Publicatiedatum: