Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Meer aandacht voor sociaal aspect van eten"

Reactie CLB op nieuwe richtlijnen Gezondheidsraad

Op vier november publiceerde de Gezondheidsraad de Richtlijnen goede voeding. De richtlijnen zijn vooral gericht op voedingsmiddelen en –patronen en niet meer op nutriënten. Het goede hieraan vindt het CBL dat hierdoor meer gebruik gemaakt kan worden van de goede eigenschappen van een product dat daarnaast misschien ook minder gezonde nutriënten bevat. Wel vindt het CBL dat gezondheidswinst door het consumeren van voedsel eenzijdig wordt vertaald naar de preventie van chronische ziekten, terwijl meer aspecten van voedsel heilzaam kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het sociale aspect van eten.

Weloverwogen keuze
Het CBL vindt het een goede zaak dat deze richtlijnen, die een belangrijke basis vormen voor de adviezen van het Voedingscentrum, regelmatig aangepast worden naar de nieuwste inzichten en stand der techniek. Het helpt de consument een weloverwogen keuze te maken uit het uitgebreide assortiment van de Nederlandse supermarkten.

Gespreide verantwoordelijkheid
Het CBL is het met de Gezondheidsraad eens dat een gezonde keuze de primaire verantwoordelijkheid van de consument is, maar dat ook de voedingsmiddelensector een rol kan spelen. Het CBL heeft een aantal jaar geleden samen met de industrie en het ministerie van VWS, de horeca en de cateraars het Akkoord Verbetering productsamenstelling opgesteld om gezamenlijk zout, verzadigd vet en suiker in producten en recepturen te verminderen. De doelstellingen van dit Akkoord zijn indertijd gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding en sluiten ook aan bij de nieuwe richtlijnen. Door de inspanningen van de supermarktbranche binnen het Akkoord wordt het gemakkelijker om te voldoen aan een gezond voedingspatroon. Daarnaast is het belangrijk dat het Voedingscentrum een voor consumenten heldere vertaalslag maakt van de richtlijnen naar de nieuwe Schijf van Vijf.

Bron: CBL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.