Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lage koers Zuid-Afrikaanse rand zet bananenexport Zimbabwe stil

Door de dalende waarde van de Zuid-Afrikaanse rand heeft Matanuska Private Limited, de grootste bananenproducent van buurland Zimbabwe, de export naar Zuid-Afrika verzet.

De prijs voor bananen is door de wisselkoers gedaald van 0,23 dollar naar 0,13 dollar per kilo. "De waarde van de banaan is gedaald door de dalende waarde van de rand. Het is lastig om bananen in Zuid-Afrika te verkopen," aldus Project manager, Johannes Makurumidze.

De Zimbabwaanse bananenmarkt staat er ook niet al te best voor. Volgens telers zijn de prijzen die Matanuska rekent niet duurzaam en rendabel. Volgens een voorman van de telers hebben de telers al besloten contracten met Matanuska niet na te komen vanwege de lage prijzen. "De prijzen, die Matanuska biedt, zijn onvoldoende voor telers om aan hun verplichtingen te voldoen. Daarom verbreken we nu de contracten met Matanuska. Uit protest bieden we de bananen buiten hen om aan."
Publicatiedatum: