Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuador verwacht bananenexport 300 mln dozen

Luis Vivanco Pincay is eigenaar van een teeltbedrijf in El Retiro, liggend in de Ecuadoraanse provincie El Oro. Vijf jaar geleden nam hij het bedrijf over van zijn vader. Toentertijd produceerde Vivanco Pincay 15 tot 30 dozen bananen per week. Tegenwoordig produceert Vivanco Pincay tussen de 75 en 100 dozen per week. Hij is lid van El Retiro Corporation, een vereniging die zorgt voor bijstand in procedures, technische ondersteuning, gewasverwerking, training en hulp in schema's om de arbeid te verbeteren en de kosten te minimaliseren. 

Ook de leden van de Association of Banana Producers and Tropical Fruits (Aprobaf), en de Costa Verde Association in Machala, genieten een aanzienlijke productietoename. Volgens Fernando Guaman Andrade, directeur van Aprobaf, produceren zij wekelijks 47.000 dozen bananen op 110 hectare, enkel bestemd voor de export. Carlos Orozco Espinoza, onderdeel van Costa Verde, produceerde op zijn beurt 35.000 dozen fruit per week. Volgend jaar wil Oroczo de productie verhogen en 50.000 dozen per week exporteren; een stijging van ongeveer 40%.

Volgens de Survey of Continuous Agricultural Production (Espac) ging Ecuador's bananenproductie van 5.995.527 ton in 2013 naar 6.907.376 ton in 2014. Ecuador cultiveerde een areaal van 196.673 hectare, beplant met bananen, en 186.225 hectare aan al geoogst areaal. De provincies met de hoogste productie zijn Los Rios, Guayas en El Oro, met 93% van de Ecuadoraanse bananenproductie. Volgens de voorlopige gegevens van de Central Bank werd deze toename ook weerspiegeld in exportcijfers. Dus, tussen januari en augustus van dit jaar, steeg de export van Ecuadoraanse bananen in vergelijking met het voorgaande jaar, leidend tot 4.131.404 ton bananen, 6,6% meer dan de 3.855.986 ton verkocht in 2014. De waarde bedroeg dit jaar 1.687 miljoen euro ten opzichte van de 1.511 miljoen euro in 2014. Volgens de Central Bank bestaat er een variatie van 7,1% in gewicht en 11,6% in waarde.

Banana Development Strategy
De Ecuadoraanse telers ontvangen voortdurende technische ondersteuning en krijgen strategie├źn aangeboden van het ministerie, via het Banana Development Strategy (EDB-Magap), om de bananenteelt te verhogen. De telers krijgen directe bezoeken van 80 landelijke technici die controleren hoe hun bananenproductie is gevorderd en delen hun kennis over de productiviteit.

De EDB-Magap heeft 4 strategische doelstellingen: het verstrekken van permanente, relevante en gepersonaliseerde technische ondersteuning aan elke producent om de productiviteit van de bananenplantages te verhogen. De technici beheren het gewas, Black Sigatoka, irrigatie en drainage, voeding, preventieve kwaliteit en certificeringen (voornamelijk Good Agricultural Practices en biologische certificeringen). Een van de doelstellingen is om technische ondersteuning te verlenen voor de versterking van partnerschappen, zodat de organisaties in staat zijn om zelf diensten te genereren en duurzaam zijn. Daarnaast biedt de EDB-Magap bijstand voor de toegang tot kredieten en de ontwikkeling van onderzoek en technologie. Dit alles, met het doel om ervoor te zorgen dat Ecuador de grootste bananenexporteur ter wereld blijft.

Bron: telegrafo.com.ec
Publicatiedatum: