Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bananenziekte strop voor Univeg?

Vijfentwintig procent Surinaamse bananenteelt besmet met Moko

Vorig jaar kreeg de Belgische multinational Univeg via dochteronderneming The Fruit Farm Group de bananenteelt in Suriname in handen na een overname. Het bedrijf nam de teelt over van de staat voor 22 miljoen euro. De bananenteelt in Suriname wordt echter bedreigd door het Moko virus dat om zich heen grijpt. Van de twee Univeg plantages is er één getroffen door de ziekte. Er zou zo'n 400 hectare besmet zijn, wat overeenkomt met ongeveer een kwart van het totale Surinaamse bananenareaal.

De sector zit met de handen in het haar en riep internationale hulp in. "Je kunt de mokoplaag vergelijken met de aardappelziekte. Eens besmet, sterft in korte tijd de hele bananenboom," zei de directeur van de Univeg-plantage tegen de Belgische krant De Standaard. Verspreiding van de ziekte gaat snel: via machetes, grond in schoenzolen en vleermuizen die van bloem naar bloem vliegen.



Om verdere verspreiding te voorkomen worden besmette bomen en omliggende bomen geïnjecteerd met een bestrijdingsmiddel. Daarnaast moeten preventiemaatregelen verspreiding voorkomen. De directeur van de plantage van Univeg vertelt dat er zeer waarschijnlijk noodgedwongen ontslagen zullen vallen omdat de resultaten van de plantage teruglopen door de ziekte. Om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat, die zullen verdwijnen, is nog niet bekend.

Ondertussen gaan ook op politiek niveau de alarmbellen rinkelen. "De uitbraak van de ziekte veroorzaakt door de Moko bacterie is een serieuze bedreiging voor de bananenteelt in ons land," zei president Desi Bouterse eerder deze maand. "De regering heeft internationale hulp gevraagd en een werkgroep opgezet om deze nationale crisis het hoofd te bieden."

Ok vakbonden maken zicht zorgen. Een voorlichtingscampagne moet verspreiding van de ziekte voorkomen en kleine telers beschermen. Zo wordt onder andere geadviseerd om niet zomaar een bananenplant te kopen, omdat die besmet kan zijn. De ziekte zou voor het eerst in 2008 ontdekt zijn, "maar beleidsmakers hebben hun ogen gesloten voor de schade die het kan veroorzaken," aldus een vakbondsman.

Hij wijst met de beschuldigende vinger naar de slechte controles aan de grens, waardoor ziekten het land in komen. "We waren vrij dan deze ziektes, maar als je kijkt naar de rotzooi die de slecht bewaakte grenzen passeert, is het een kwestie van tijd voor je met dit soort problemen geconfronteerd wordt." Ook voor tomaten, aubergines en paprika's zouden er ziektes 'geïmporteerd' zijn.
Publicatiedatum: