Actie tegen scheve prijzing bananen

Fairtrade deelt Agrofairs EkoOké-bananen uit op Belgische treinstations

Fairtrade Belgium deelt donderdag bananen uit op de stations van Brussel-Centraal, Gent, Antwerpen, Luik en Ottignies. De stunt staat in het kader van de 'Fair Banana Day', een dag die Fairtrade Belgium in het leven roept om Belgen en supermarkten bewust te maken van het belang van een faire prijs voor bananen. Ze start daarmee de campagne 'Trek recht wat krom is' en wil alle stuntbananen voorgoed de winkel uit. De EkoOké-bananen voor deze actie worden geleverd door het Nederlandse Agrofair.

Volgens de organisatie stegen de kosten voor verscheping en meststoffen de laatste vijftien jaar met meer dan 200% en de kosten voor de verpakking me meer dan 60%. De kosten voor levensonderhoud gingen in Colombia met 85% en in de Dominicaanse republiek zelfs 350% omhoog. Dit terwijl de verkoopprijs in ons land van een kilo bananen sinds 2008 licht daalde.In België eet men jaarlijks 100.000 ton bananen. Dat is ongeveer 54 bananen per persoon. Daarmee is de banaan een van de meest verkochte producten in de Belgische supermarkten. "Logisch dat supermarkten juist dit product gebruiken om consumenten de winkels in te trekken", wordt op de website www.fairbananaday.be vertelt. "Supermarkten stunten met lage prijzen en zetten hun goedkoopste bananen fel in de picture. En dat terwijl de kosten van de bananenteler stijgen."

"2.34 euro, zoveel denkt de Belg te betalen voor 1 kg bananen. Toch vinden we in de supermarkt soms bananen aan stuntprijzen van ongeveer 1 euro per kilo. De bananenteler in het Zuiden heeft minstens 0,40 euro per kg nodig voor een duurzame productie. Stuntprijzen maken dat onmogelijk.Meer informatie:
Fairtrade Belgium
Karlien Wouters
E: karlien@fairtradebelgium.be
Tel. 0472/36.54.51
www.fairtradebelgium.be

Agrofair
Cornelie den Otter
E: Cornelie.den.Otter@agrofair.nl
T. +31(0)180 643 977
www.agrofair.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.