Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorkom fraude bij het nieuwe €20-biljet

Op 25 november 2015 komt het nieuwe €20-biljet in omloop. De introductie van het nieuwe biljet moet er onder andere voor zorgen dat vervalsing moeilijker wordt. Als winkelier zou u dus op termijn minder vaak een vals biljet tegen moeten komen. Tegelijkertijd moet u de winkelomgeving wel aanpassen op het nieuwe biljet. Zo heeft het nieuwe biljet andere echtheidskenmerken en moet wellicht ook uw scanapparatuur worden aangepast.

Het €20-biljet is een van de meest gebruikte coupures. Het wordt op grote schaal verspreid via geldautomaten. Vele verkoop- en kaartjesautomaten accepteren dit biljet en het wordt vaak bij de kassa op echtheid gecontroleerd met behulp van kleine apparaten. Detailhandel Nederland helpt u graag bij een goede voorbereiding. Onderstaand treft u daarom enkele praktische tips.

Handmatige controle
Indien u de bankbiljetten handmatig controleert aan de kassa is het raadzaam gebruik te maken van de kijk-kantel-voel methode.

In het nieuwe biljet zijn innovatieve echtheidskenmerken opgenomen zoals een 'portretraampje' in het hologram. Wanneer het biljet tegen het licht wordt gehouden, wordt het raampje doorzichtig en toont het een portret van de mythologische figuur Europa. Het nieuwe €20-biljet heeft, net als de nieuwe biljetten van €5 en €10, een 'smaragdgroen cijfer' en in het watermerk een portret van Europa.

Controle via scanapparatuur
Maakt u gebruik van bankbiljettenapparatuur, vraag dan uw leverancier of deze al aangepast kan worden voor de herkenning van het nieuwe €20-biljet. Om te helpen, heeft het Eurosysteem fabrikanten informatie gegeven over het nieuwe biljet en dit biljet ter beschikking gesteld voor het testen en aanpassen van de apparatuur.

Informatiemateriaal
Ter voorbereiding op de invoering van het nieuwe biljet, ontvangen in de maanden oktober en november 3 miljoen winkels en kleine bedrijven in het eurogebied een brochure. Deze brochure geeft informatie over het €20-biljet en moedigt de partijen aan om ervoor te zorgen dat hun detectieapparaten klaar zijn voor de verwerking van dit biljet. Daarnaast kunt u zich aanmelden voor een partnerprogramma van de ECB en materiaal bestellen.

Bron: ADN
Publicatiedatum: