Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage verpakkingsfaciliteit Zespri

BNFW ontvangt 130.000 ton Zespri kiwi's per seizoen

Tholen - Deze week vond de Cool Logistics Global plaats in België. De dag voor de conferentie werd een bezoek gebracht aan BNFV bij de haven van Zeebrugge om de Zespri verpakkingsfaciliteit te bezoeken.



13.000 ton

Sinds midden jaren 80 staat de haven van Zeebrugge al bekend om de aankomsten van kiwi's. SEA-invest stelt haar magazijnen ter beschikking voor Zespri om de opslag, kwaliteitscontrole en verpakkingshandelingen uit te voeren. Per seizoen komen ongeveer 130.000 ton Zespri kiwi's aan in de haven van Zeebrugge. Vanuit daar worden de kiwi's vervolgens verdeeld over 25 Europese markten.

Klik hier voor de fotoreportage



De haven ontvangt tijdens het seizoen 21 schepen, elk met 5 tot 7000 ton kiwi's. Het Nieuw-Zeelandse seizoen vindt plaats van mei tot december. In de faciliteit in de haven zijn zo'n 150 tot 220 medewerkers actief tijdens het seizoen.



Opslag
De voorste opslagruimtes worden gebruikt om het fruit op te slaan nadat het schip is gelost. Dit zorgt ervoor dat het schip niet onnodig lang in de haven ligt. Daarnaast worden de kiwi's verplaatst naar andere opslagruimtes waar de kiwi's worden gecontroleerd op kwaliteit. Daar worden ze ook verpakt. Dagelijks vertrekken tussen de 40 en 60 vrachtwagens de haven om de kiwi's in heel Europa te leveren.

Kwaliteitscontrole
Er worden willekeurige steekproeven genomen bij de kiwi's om feedback te geven over de kwaliteit aan telers in Nieuw-Zeeland. Als de kiwi's nog niet zijn verkocht binnen drie weken na aankomst in de haven, vindt opnieuw een kwaliteitscontrole plaats. De kiwi's, die dan niet voldoen aan de kwaliteit, worden gebruikt voor de verwerking en andere doeleinden.

Klik hier voor de fotoreportage



De coldstore heeft een capaciteit van 1.800 pallets en de kiwi's worden opgeslagen op -0,5 °C.

SEA-inevst verpakt momenteel alleen groene kiwi's. De SunGold is twee weken geleden uitverkocht vanwege de populariteit bij de Europese consument.

Auteur: Nicky Watson
www.freshplaza.com
Publicatiedatum: