Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voormalig Tesco CEO moet getuigen | Dunnes en Lidl verhevigen supermarktoorlog

Biedronka concurreert tegen Lidl

Biedronka concurreert tegen Lidl met Greengrocer-format
De Poolse keten Biedronka probeert een nieuw concept uit dat meer weg heeft van een deli dan van een goedkope supermarkt. Het bedrijf heeft in een aantal winkels nieuwe displays en afdelingen voor groenten, fruit en andere versproducten. Volgens experts is dit een reactie op de concurrentie met Lidl, die samen met Biedronka als de twee populairste discountsupermarkten van Polen gelden. Het nieuwe systeem van schappen voor versproducten van Biedronka heet "Greengrocer" en loopt analoog met Lidl's format "Lidl Central Square". (finanse.wp.pl)

Haggen klaagt Albertsons aan voor $1 miljard
Haggen klaagt Albertsons aan voor $1 miljard (€890 miljoen). Haggen verwijt Albertsons dat het Haggen enkele tientallen vestigingen liet overnemen, waardoor het kon fuseren met Safeway, maar vervolgens Haggens introductie in de nieuwe markten saboteerde. De aanklacht tegen Albertsons komt neer op oneerlijke concurrentie en meldt dat Haggen honderden werknemers moest ontslaan en een vijfde van de winkels moest sluiten, die het had overgenomen van Albertsons en Safeway. Eerder dit jaar meldde het in Washington en Oregon actieve Haggen dat het zijn activiteiten wilde uitbreiden naar Californië, Arizona en Nevada. (mercurynews.com)

Lenta breidt uit van Moskou naar andere grote steden
De Russische retailer Lenta is van plan om voor het einde van 2015 zijn eerste supermarkt buiten Moskou te openen, meldt finanz.ru. De supermarktketen staat bekend voor zijn hypermarkten, maar opende zijn eerste supermarkt in Moskou in 2013, waar er nu 27 van zijn. "De supermarktsector heeft veel potentieel voor groei in de toekomst. We zullen nu de aanwezigheid van dit format uitbreiden in de stad. We werken nu in Moskou, maar we hebben dit jaar ook supermarkten geopend in Sint Petersburg," zei CEO Jan Dunning. Het bedrijf kijkt ook naar de mogelijkheden voor het openen van 40 tot 60 supermarkten in steden met meer dan 1 miljoen inwoners. De kwestie van actieve groei voor het supermarktformat wordt echter uitgesteld, benadrukte Dunning. Het totaal aantal winkels van Lenta kwam 30 juni neer op 143, waarvan er 116 hypermarkten zijn en 27 supermarkten.

Retailomzet in hoofdstad daalde in half jaar tijd met 13,8%
De retailomzet in Kiev kwam in de periode van januari tot juli in 2015 neer op €3,5 miljard, wat 13,8% minder is dat dezelfde periode in 2014. Het omzetvolume van de retailbedrijven in de hoofdstad kwam neer op €2,1 miljard, wat 17,4% minder is dan het jaar ervoor. De totale omzet van de retailsector in heel Oekraïne nam af met 23,6% tot €22,7 miljard. 

Winst Couche-Tard neemt toe met 13%
De eigenaar van de buurtwinkels Mac's, Couche-Tard en Circle K presteerde in zijn eerste kwartaal boven de verwachtingen van analisten met een netto-inkomen dat met US$304 miljoen (€270 miljoen) bijna 13% meer is dan het jaar ervoor. Het in Quebec gevestigde bedrijf had baat bij een valutatoename van US$6,8 miljoen (€6,04 miljoen), vergeleken met een verlies van US$8,7 miljoen (€7,73 miljoen) en een waardevermindering van goodwill van US$500.000 (€444.247). De omzet daalde met 2,2 van US$8,98 miljard (€7,98 miljard) tot US$9,19 miljard (€8,17 miljard). (financialpost.com)

Supermarkten verspillen jaarlijks 300 miljoen sol 
Supermarkten in Peru gooien elk jaar 300 miljoen sol (€82 miljoen) aan voedsel weg. Naar schatting gooit een enkele supermarktketen ongeveer 50 miljoen sol (€13,7 miljoen) per jaar. Wegens het ontbreken van een systeem dat zulke grote hoeveelheden verspilling voorkomt, zoals donatieprogramma's, gooit Peru een grote hoeveelheid aan voedsel weg zoals fruit, groenten, melk en brood, hoewel dit vaak nog goed is en geconsumeerd zou kunnen worden. (peruthisweek.com)

Franse supermarkten sluiten zich vrijwillig aan bij voedselverspillingspakket
Grote Franse retailers als Carrefour, Aldi en Lidl hebben vrijwillig een contract ondertekend ter vervanging van de wet op voedselverspilling. Een Britse instantie heeft dit echter een afleidingsmanoeuvre genoemd van wat het echte probleem is en dat zulke maatregelen in het Verenigd Koninkrijk niet nodig zijn. (foodnavigator.com)

Voormalig Tesco CEO moet getuigen
Voormalig Tesco CEO Philip Clarke moet onder ede getuigen tegenover het Serious Fraud Office in Londen over zijn kennis met betrekking tot de boekhoudingsfraude die plaats vond bij Tesco (retaildetail.eu)

Nieuwe speler op de Vietnamese buurtwinkelmarkt
De Vietnamese retailer voor mobiele telefonie, Gioi Di Dong, is van plan om de sector voor buurtwinkels te betreden met de opening in oktober van vijf nieuwe winkels. Met het einde van dit jaar wordt er uitgebreid tot zoveel als 50 winkels. De vijf eerste winkels worden geopend rond Hoi Minh City. Hoewel de plannen nog in de kinderschoenen staan, is het streven van de retailer om met 2020 8.000 vestigingen in bedrijf te hebben. (igd.com)

Lawson werkt samen met Rakuten
Japanse online consumenten kunnen nu hun bestellingen plaatsen bij meer dan 11.000 buurtwinkels van Lawson. Lawson en Rakutent zijn gaan samenwerken om zo een click & collect-service aan te bieden. (igd.com)

Kawsib werkt samen met Three F
Kawsib is in onderhandeling met de in Tokyo gevestigde retailketen Three F. Kawsib wil een aandeel van 5% verkrijgen en USD 1,6 miljoen (€1,42 miljoen) investeren, volgens Nikkei Asian Review. (igd.com)

Ierland: Eurospar heeft plannen voor acht nieuwe vestigingen
EUROSPAR heeft plannen onthuld voor het openen van acht nieuwe winkels voor het einde van 2016, aldus belfastlive.co.uk. De Henderson Group, die de franchise in handen heeft voor Noord-Ierland, maakte op zijn 15e verjaardag dit bekend.

H-E-B werkt samen met Instacart
De Texaanse supermarktgigant H-E-B heeft een overeenkomst gesloten met Instacast uit San Francisco. Instacast is een boodschappenleveringsdienst wiens personeel boodschappen ophaalt bij lokale winkels en deze bij de consument aflevert. Samen gaan de twee bedrijven aan de slag in Houston en Austin en zullen ze de dienstverlening uitbreiden naar winkels bij The Woodlands en Katy (houston.culturemap.com)

Globus least 45.000 vierkante meter in de regio van Moskou 
De Duitse hypermarktketen Globus heeft 45.000 vierkante meter aan opslagruimte geleaset in het logistieke complex van Kholmogory. De ruimte bevindt zich 50 km ten noordoosten van Moskou. (eurobuildcee.com)

Woodman's lanceert online leveringsdienst voor boodschappen
Woodman's Markets is in Madison een online bestel- en leveringsdienst voor boodschappen begonnen. Het bedrijf is later dit jaar van plan de dienst ook aan te bieden in Milwaukee. De supermarktketen is gaan samenwerken met de startup-onderneming GrocerKey Inc. om ShopWoodmans.com op te zetten, waarbij sprake is van een online assortiment van 60.000 items. GrocerKey gaf aan dat het ShopWoodmans laat dit jaar in de regio van Milwaukee zal laten starten en dat de andere vestigingen van Woodman's in Wisconsin en Illinois vroeg in 2017 deze dienst zullen aanbieden.(jsonline.com)

MBK partners claimt bijna overname Tesco Korea rond te hebben
Een groep onder leiding van MBK Partners heeft bijna een overeenkomst rond om de Zuid-Koreaanse tak van Tesco over te nemen voor $6 miljard (€5,33) inclusief schuld. Volgens experts zou dit de grootste private-equity deal in de geschiedenis van het land zijn. (Bloomberg)

Dunnes en Lidl verhevigen supermarktoorlog
Volgens statistieken over de 12 weken tot 16 augustus van het bureau Kantar Worldpanel daalde de winkelomzet van Tesco Ireland met 1% jaar-op-jaar, wat de laagste driemaandelijkse afname sinds lange tijd is. Die van Supervalu daalde met 0,8%. De omzet van Dunnes steeg met 8,2%. Wat marktaandeel betreft staat Tesco nog steeds bovenaan met 24,8%, hoewel dat 0,6% minder is dan vorig jaar. SuperValu staat op 24,5%, terwijl Dunnes een marktaandeel van 22,4% heeft, 0,1% meer dan het vorige kwartaal en 1,3% meer jaar-op-jaar. "Het succes van Dunnes success is grotendeels dankzij de voortzetting van zijn 'shop and save'-campagne," zei een woordvoerder van Kantar. Het gecombineerde marktaandeel van Aldi en Lidl bleef staan op 17,7%, wat 0,7% meer is. Aldi heeft een aandeel van 3,7%, terwijl het aandeel van Lidl 9,1% is. (irishexaminer.com)

Uitbreiding Al Meera stimuleert omzet in eerste halfjaar
Het in Qatar gevestigde Al Meera meldde een omzetgroei van 13% in het eerste halfjaar van 2015 tot QAR1,22 miljard (€297,7 miljoen), waarbij de resultaten geholpen werden door de uitbreiding van het aantal vestigingen.(igd.com)

Omzet Dollar Tree loopt achter op voorspellingen analisten
De Amerikaanse retailketen Dollar Tree daalde 6,7% op de beurs nadat bekend werd dat de omzet van het bedrijf achterliep op de voorspellingen van analisten. De omzet van dit jaar zal waarschijnlijk neerkomen $15,3 miljard (€13,6 miljard) tot $15,5 miljard (€13,8 miljard), terwijl analisten $15,6 miljard (€13,9 miljard) hadden voorspeld. Dollar Tree werkt aan de overname van de Family Dollar-keten, die het het verkreeg in een overeenkomst van $9,07 miljard (€8,06 miljard) in juli. (esmmagazine.com)

De situatie van Haggen in detail: Wat er gebeurd is en waar het heen gaat
Klik hier om het artikel te lezen. 


Publicatiedatum: