Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sainsbury's groeit, Tesco, Asda en Morrisons krimpen

7-Eleven neemt winkels Tedeschi Food Shops over
7-Eleven heeft de overname afgerond van ongeveer 180 vestigingen van Tedeschi Food Shops. Met deze overeenkomst worden de winkels toegevoegd aan de 150 bestaande 7-Elevenvestigingen in de omgeving van Boston en New Hampshire, meldt kamcity.com. De overname is onderdeel van 7-Eleven's groeiplan dat nu versneld wordt.

Marsh werkt samen met Instacart voor boodschappenleveringsdienst
Marsh Supermarkets heeft onlangs aangekondigd dat het bedrijf gaat samenwerken met bezorgingsdienst Instacart om boodschappen aan huis te leveren in Indianapolis. Dit nieuws komt enkele dagen nadat supermarktketen Kroger een soortgelijke dienstverlening startte in dezelfde stad. Het verschil tussen de twee services is dat Kroger geen bezorgingsdienst is, zo meldt theindychannel.com.

Sainsbury's omzet groeit, terwijl Aldi en Lidl succesvol blijven
De omzet van Sainsbury's steeg met 0,1% vergeleken met vorig jaar in de 12 weken tot 16 augustus, hoewel de supermarktketen achterliep met de omzetgroei in de gehele sector van 0,9% waarbij het tempo bepaald werd door Aldi en Lidl. De voortdurende opkomst van de Duitse ketens zorgde voor een marktaandeel van 5,6% voor Aldi en van 4,1% voor Lidl, waarmee ze goed waren voor bijna £1 per £10 uitgegeven in de Britse supermarktsector volgens informatie van Kantar Worldpanel. Asda, dat in de afgelopen maanden met Sainsbury's wisselde van de tweede en derde plek, zag zijn omzet dalen met 2,5%, terwijl het marktaandeel ten opzichte van vorig jaar daalde met 0,6% tot 16,6%. Eerder deze maand meldde Asda dat er sprake was van de ergste daling van like-for-like omzet ooit, met 4,7% in de 11 weken tot 30 juni. Volgens de laatste informatie van Kantar was de omzetgroei van Sainsbury's de eerste groei sinds maart, maar was het marktaandeel van 16,4% gedaald met 0,1%. De omzet van de grootste supermarktketen, Tesco, daalde met 0,9%. Het marktaandeel daalde met 0,5% naar 28,3%. De omzet van Morrisons daalde met 1,1%. Het marktaandeel van Morrisons kwam neer op 10,8%, wat een daling van 0,2% inhoudt. De omzet van Aldi steeg met 18% en die van Lidl met 12,8%, maar de prestaties van de grotere supermarktketens hielden de totale sectoromzet terug tot een omzetstijging van 0,9%. (bqlive.co.uk)


Bron: Kantar Worldpanel / IGD

Carrefour-vestigingen in Brazilië doneren producten
Carrefour gaat actief werken tegen de voedselverspilling. In een plan waarin 143 vestigingen van Carrefour gaan samenwerken met 34 vestigingen van de Braziliaanse voedselbank, zal de supermarktketen voedingsmiddelen doneren, die bijna de houdbaarheidsgrens hebben bereikt. Deze producten worden uit de schappen gehaald en gesorteerd door werknemers die hier specifiek voor getraind zijn. (eprretailnews.com)

Retailers investeren in versproducten om te concurreren.
Consumenten leggen steeds meer een focus in hun koopgedrag op versproducten. Retailers investeren daarom in hun versafdelingen om hun assortiment uit te breiden en om consumenten naar hun winkel toe te lokken. Andere retailers proberen een inhaalslag te maken, terwijl de concurrentiestrijd in versproducten los barst. The Fresh Market werkt bijvoorbeeld aan lagere prijzen, nadat bleek dat er een te groot prijsverschil met de concurrentie was. Klik hier om meer te lezen op supermarketnews.com.

Tops meldt resultaten tweede kwartaal
Afnemende olieprijzen veroorzaakten een algemene daling in omzet, maar de vergelijkende winkel-omzet en winstgevendheid stegen voor Tops Markets tijdens het tweede fiscale kwartaal. De retailer behaalde een omzetgroei van 1,2% tot $544,6 miljoen (€477,6 miljoen) en een vergelijkende winkel-omzetgroei van 1,4%. De reden hiervoor is nieuw verkregen vestigingen en de verschuiving van de paasvakantie. De totale omzet daalde met 1,7% tot $585,9 miljoen (€513,9 miljoen), wat een gevolg is van de dalende olieprijzen. De winst steeg met 29% van de omzet dankzij winstgevende brandstofverkoop en een gezonder winstmarge. (supermarketnews.com)

Delhaize stopt niet langer oudste producten achterin de schappen
Werknemers bij Delhaize gaan niet langer producten met de oudste houdbaarheidsdatum achterin de schappen leggen. Met deze maatregel wordt verspilling tegengegaan en kan het financiële verlies van het bedrijf verminderd worden. Een woordvoerder van Delhaize gaf aan dat het streven geen maatregel maar meer een richtlijn is voor de werknemers. Het betreft alleen voedingsmiddelen met een korte houdbaarheid van hooguit 4 of 5 dagen. "Uit ervaring weten we dat het vanzelfsprekend is om te zoeken naar producten met de beste houdbaarheidsdatum. Dit is volstrekt normaal, maar het is een fenomeen dat we graag in willen dammen". Delhaize probeert de verspilling tegen te gaan door verpakkingen te verminderen en door onverkochte producten aan voedselbanken te doneren. "Sinds kort verkopen we ook 'lelijke groenten'. Omdat we veel versproducten verkopen, is zulk beleid essentieel".

Publix kijkt naar distributiecentrum van $34 mln
Supermarktketen Publix overweegt een nieuw distributiecentrum van $34 miljoen (€29,82 miljoen) in Birmingham, meldt bizjournals.com. Het nieuwe complex zou gebouwd worden in het Jefferson Metropolitan Industrial Park in McCalla.

Alibaba CEO zegt werknemers de aandelenduik te negeren
De CEO van Alibaba Group drukte werknemers op het hart om de kelderende beurzen te negeren, nadat de aandelen van de e-commercegigant voor het eerst onder de initiële publieke aanbiedingsprijs vielen. In een memo liet Daniel Zhang, die sinds drie maanden aan het roer staat bij de onderneming, aan 35.000 werknemers weten de marktcrisis te negeren. Alibaba heeft ongeveer €112,3 miljard in marktwaarde verloren sinds zijn piek in november, nu de Chinese economie vertraagt. "Dit is niet de eerste keer dat de wereldwijde aandelenmarkt keldert. Het is ook niet de laatste keer. Ik hoop dat iedereen zijn aandacht kan verleggen van de aandelenmarkt naar de klant," schreef Zhang. (esmmagazine.com)

Edeka wint onderscheiding voor jaarverslag
De League of American Communication Professionals (LACP) heeft in zijn jaarlijkse "Vision Awards" de Duitse retailer Edeka een Platinum onderscheiding gegeven voor zijn jaarverslag. Edeka haalde een score van 99 uit 100, waarmee het de onderscheiding behaalde in de categorie "Retailing - voedingsmiddelen en specialiteiten". (esmmagazine.com)

SpartanNash proactief wat betreft overnames

SpartanNash neemt een proactieve houding aan met betrekking tot overnames nu zijn integratie-activiteiten zijn afgerond. "We geloven duidelijk in het vestigen van retailruimte en met de huidige omgevingen zullen we dat streven versnellen", aldus de COO van SpartanNash. "We zouden graag een genormaliseerd tempo van overnames willen, dus in de volgende 12 tot 18 maanden zullen we iets van een overname doen, of dat nu iets is van $500 miljoen, $1 miljard of $1,5 miljard. (supermarketnews.com)

Wereldbank blijft uitbreiding Lidl Kaufland in Roemenië financieren.
De uitbreiding van Lidl en Kaufland in Roemenië blijft ondersteund worden door de Wereldbank. De supermarktketens, die beide in handen zijn van de Schwarz-groep, ontvangen €60 miljoen voor hun uitbreiding in de Roemeense markt, schrijft romania-insider.com.

Ocado kondigt plannen aan voor nieuw leveringscentrum

Online supermarkt Ocado heeft plannen aangekondigd voor een nieuw leveringscentrum van 4.000 vierkante meter in Tongwell. Hiermee worden 250 banen gecreëerd. Het volledig uitgeruste gebouw zal 111 wagens van Ocado stallen, als het op 11 november wordt geopend.(onemk.co.uk)

Supermarktketen Uchumi wijst nieuwe CEO aan

Uchumi heeft een nieuwe CEO benoemd nadat de vorige CEO werd ontslagen, aldus Reuters. Julius Kipngetich, die nu werkzaam is als Chief Operating Officer bij Equity Bank en voormalig directeur is van de Kenya Wildlife Service gaat in oktober als Uchumi's CEO aan de slag. De voormalige Former CEO, Jonathan Ciano, hielp Uchumi in 2006 uit een crisis, maar werd ontslagen toen de keten achter begon te lopen bij het betalen van leveranciers.

Private equityfondsen in de Gold strijden om supermarktketen Al Raya
Drie van de grootste participatiemaatschappijen in de Golf vechten om een meerderheidsaandeel in de Saoedische supermarktketen Al Raya. De overeenkomst voor de overname zal neerkomen op zoveel als €263 miljoen, aldus Reuters. Abraaj Group, Fajr Capital en Gulf Capital zijn in de race voor het aandeel dat verkocht wordt door het in Dubai gevestigde Levant Capital en The Rohatyn Group (TRG). Eind juli hebben deze drie partijen eerste biedingen gedaan en nu zullen ze meer uitvoerige voorstellen doen, voordat de deadline over twee weken afloopt.

CR Vanguard meldt winstkeldering in eerste halve jaar
CR Vanguard, de retailafdeling van China Resources Enterprise, meldt een omzettoename van 16,3% tot US$7.888 miljoen (€6.918 miljoen) in het eerste halve jaar. Ook is er sprake van een verlies van US$367 miljoen (€322 miljoen), waar vorig jaar in dezelfde periode sprake was van een winst van US$56,6 miljoen (€49,6 miljoen), aldus igd.com reports. Deze teleurstellende resultaten zijn het gevolg van een aantal factoren, zoals de trage economie, operationele kosten en de voortdurende integratie van winkels in navolging van de samenwerking tussen CR Vanguard en Tesco. De omzet en het verlies die werden bijgedragen door Tesco in China waren respectievelijk US$1.181 miljoen (€1.036 miljoen) en US$36,5 miljoen (€32 miljoen). 

Werknemers in Columbus ondertekenen nieuwe arbeidsovereenkomst Kroger
Kroger heeft onlangs aangegeven dat leden van de United Food and Commercial Workers Union Local 1059 de nieuwe arbeidsovereenkomst hebben ondertekend, dat over meer dan 12.000 werknemers gaat in de omgeving van Columbus, Ohio. (supermarketnews.com)

Interessante artikelen over retail:

Een cijfer dat laat zien waarom Costco Wholesale de beste retailer is

Klik hier om het artikel te lezen.


Vakbond en kopers verwachten veel banen van A&P te redden

Klik hier om het artikel te lezen.


Publicatiedatum: