Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
MKB Innovatie top 100

Groentefriet, data loggers, zongekoelde trailers en insectenteller

Groentefriet, data loggers en zongekoelde trailers hebben op het eerste gezicht misschien niet veel met elkaar te maken. Toch is er een overeenkomst: ze zijn alle drie genoemd in de MKB Innovatie top 100, die vorige week gepubliceerd werd.

Groentefriet
Dagelijks discussiëren ouders en kinderen over groenten. Voedingstechnoloog Marc van Hulst herkent deze situatie als geen ander. Want waar groente vaak op het bord blijft liggen, zijn de knapperige Franse frietjes meestal snel op. Dus waarom geen frietjes maken van groente? Groentefriet is een licht gekruid frietje gemaakt va witte bonen, wortel en mais. Groentefriet is met 100% langzame koolhydraten een goede vervanging van snelle koolhydraten zoals aardappelen(friet), witte rijst en pasta. Deze ingrediënten zijn van nature vezelrijk, een natuurlijke bron van duurzame eiwitten en diverse vitaminen en mineralen. Groentefriet is inmiddels terug te vinden op de vriesafdeling van diverse supermarkten. Ook restaurants beginnen de gezonde frietjes te ontdekken. En het bedrijf is klaar voor export naar het buitenland: het product is gepatenteerd in Europa, de Verenigde Staten en Canada.

Data loggers
Ook het Roosendaalse bedrijf SenseAnywhere is genoemd in de top. Zij ontwikkelden een data logger die om de vijf minuten gegevens over temperatuur en luchtvochtigheid aflevert in de Cloud en tien jaar werkt op de ingebouwde batterij. "Regelgeving over kwaliteit van voeding en medicijnen vereisen dat op steeds meer plaatsen metingen moeten plaatsvinden. Bijvoorbeeld in koelingen en vriezers in de gezondheidszorg en horeca en tijdens opslag en transport in de distributieketen. De AiroSensor verzorgt deze metingen en datavoorziening", omschrijft het bedrijf.

Zongekoelde trailers
In de top 100 zijn ook de trailers van Twan Heetkamp Trailers te vinden. Die worden gekoeld door zonnepanelen en remenergie. De New Cool is een koeltrailer waarvan de koelmotor elektrisch aangedreven wordt. Hierdoor verbruikt de trailer geen diesel. Dit zorgt ervoor dat de trailer 100% emissieloos rijdt: er is geen uitstoot van CO₂, roet en fijn stof. De energie voor de koelmotor is afkomstig van opgeslagen remenergie. Een speciaal ontwikkelde as vangt de energie op die ontstaat door het remmen of wanneer de chauffeur het gaspedaal loslaat. Vervolgens wordt de vrijgekomen energie opgeslagen in een accupakket. Bovendien liggen er zonnepanelen op het dak van de trailer die de energie voor het systeem leveren. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een dieselmotor, levert dit dagelijks een besparing op van ongeveer 30 liter diesel per trailer.

Insecten tellen
Voor de tuinbouw is nog een specifieke innovatie in het zonnetje gezet: de Scoutbox van het bedrijf Cropwatch uit Wageningen. Die wordt gebruikt voor het identificeren en tellen van schadelijke insecten in de groente- en fruitteelt. De Scoutbox bestaat uit een camera die beelden maakt van vangkaarten die in de kas of in het veld hangen. Speciale software telt het aantal insecten en analyseert het patroon op de vangkaart. De specifieke kenmerken van de insecten op beeldmateriaal maakt het mogelijk verschillende soorten te onderscheiden. Met de gegevens kan de teler de insectenpopulatie gemakkelijker volgen en indien nodig ingrijpen. Dit sluit aan bij de uitdaging waar boeren en tuinders voor staan om op een duurzame manier gezonde gewassen te verbouwen.

Bekijk de hele top 100 hier.
Publicatiedatum: