Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eerste oogst 20 juli 2015, verkoop via internet

Innofresh ondersteunt Chinese kiwibesteler (27 ha)

Ya'an is, naar Chinese normen, een klein stadje, in de provincie Sichuan. In het centrum wonen ca. 300.000 inwoners, met de deelgemeenten erbij huizen er ca. 1,5 miljoen mensen. Op 20 april 2013 werd de regio opgeschrikt door een zware aardbeving waarbij heel wat doden vielen. Ook vele gebouwen liepen enorme schade op. Eerder in 2008 was de provincie Sichuan al opgeschrikt door een heel zware beving. De regionale overheden besloten na de laatste aardbeving om alle middelen in te zetten om de plaatselijke bevolking en de bedrijven te ondersteunen bij de heropbouw.



Nieuwe economische impuls
Vanuit deze overheden wilde men in de eerste plaats projecten opstarten in de dorpen rond Ya'an om zo de land- en tuinbouw een nieuwe economische impuls te geven. Deze regio is vrij gunstig voor heel wat teelten wat het klimaat en de bodem betreft. Het klimaat is vochtig, subtropisch met over het algemeen een korte winter. De gemiddelde temperatuur in de winter is 6,3 °C, met zeer weinig vorstdagen. De zomers zijn warm (dikwijls hoger dan 30°C, maar gemiddeld rond de 25°C) en het is zeer vochtig in Juli en Augustus. Met een regenval van bijna 1700 millimeter gedurende 213 dagen per jaar is Ya'an dan ook gekend als de 'regenstad'. De regio is gekend voor de theeproductie maar er zijn ook heel wat kiwiplantages die echter weinig professioneel zijn en volop geplaagd worden door de gevreesde bacterieziekte Pseudomonas syringae pv. actinidiae (PSA).



Start kiwibesplantage
Innofresh, een bedrijf dat innoveert in de land- en tuinbouw, nam daarom het initiatief om, met de ondersteuning van de plaatselijke overheid een kiwibesbedrijf uit te bouwen. Aanvankelijk werd in maart 2013 een kleine experimentele aanplanting gerealiseerd van 3 ha. In 2014 werd de oppervlakte uitgebreid tot 27 ha, die in 2018 voor het eerst in productie zal gaan.

Lokaal vermarkten
Innofresh heeft zich op de kiwibes productie in China gespecialiseerd. "We willen die nieuwe product lokaal aanbouwen en lokaal vermarkten", sprak Willem Kokkeel, één van de medeoprichters van Innofresh. "We hebben inmiddels verschillende variëteiten geplant, en hebben de ambitie met Innofresh de product categorie in China (en later ook Azië) op te bouwen, en ook ons assortiment met nieuwe variëteiten verder uit te bouwen."



Er werd ook geïnvesteerd in een nieuw kantoorgebouw, vermeerderingskas en opkweektunnels. Op dit ogenblik is er ook nog een sorteerhal met koel- en diepvries faciliteiten in aanbouw. Van bij de aanvang van het project werd er beroep gedaan op het kiwibesproject van Universiteit Gent onder leiding van Filip Debersaques, hoofdlector van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen. "Het klimaat van de regio is uitermate geschikte voor de teelt van kiwibes. Het feit dat heel wat Actinidia, ook A. arguta in het wild in de regio voorkomen bewijst dit. Dit, gecombineerd met de professionaliteit en de motivatie van de mensen achter het bedrijf Innofresh, maakt dat dit project een grote kans op slagen heeft" aldus Debersaques. "De nabijheid van een wereldstad als Chengdu (meer dan 14 miljoen inwoners) op minder dan 2 uur rijden verzekert heel wat potentiële consumenten" besluit de kiwibesexpert.

Eerste oogst 20 juli 2015
De eerste oogst van de Innofres kiwibes werd voorgesteld in Ya'an op een plechtige ceremonie op 20 juli 2015. Op deze plechtigheid hield Filip Debersaques een voordracht waarin hij het had over het belang van de kiwibes voor de gezondheid en ook de kansen die deze teelt kan bieden voor de regio. De afgevaardigde van de Regering Mr. Gou Yiquan beklemtoonde nog eens de moeilijkheden waarmee de regio te maken had door de aardbevingen. Hij sprak dan ook de hoop uit dat dit Innofresh kiwibesproject een nieuw elan kan geven aan de regio. Ook de vertegenwoordiger van Taoboa.com, Mr. Zhui Chi, en de afgevaardigde van InnoFresh, Mr. Wen Xiangyang, beklemtoonde de kansen, die de kiwibesteelt in de deze regio kan bieden. Een innovatieve aanpak via internetverkoop van een nieuwe commerciële teelt van een uiterste gezonde vrucht moet mede de toekomst verzekeren voor de regio.

Via internet bestellen

Op deze ceremonie werd de aftrap gegeven voor de verkoop van de eerste vruchten onder de slogan: Innofresh kiwibessen, de hoop van Ya'an. De verwachtingen over dit project zijn immers heel hoog. Via het internetplatform TAOBAO (Alibaba groep) kunnen de consumenten vanaf nu hun bestellingen plaatsen, die per koerier binnen de 24 tot 48 uur geleverd wordt in geheel China. De kiwibessen worden op de Chinese markt aangeboden als pakket met 2 punnets van 125 gram samen met enkele souvenirs (herinneringskaartje, flesje met grond en een stukje kiwibeshout) die verwijzen naar de natuurrampen van Ya'an en de kracht welke dit initiatief wil betekenen om de landbouw terug op de kaart te zetten in de regio.

Voor meer informatie:
Innofresh
Willem Kokkeel
kokkeel@innofresh.com
Mob: +49 173 3576145

Publicatiedatum: