Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aandeel private label groeit maar door

Volgens de Nielsen-cijfers is het aandeel Eigen Merk binnen de supermarkten exclusief harddiscounters Aldi & Lidl (ook wel genoemd Food Open Markets = FOM) gestegen van 36,3% in 2013 naar 36,6% gemiddeld in 2014. Een toename van 0,3%-punt. Afgezet tegen een overall groei van 0,0% in omzet levensmiddelen is dit licht hoger. Als de omzet van het Eigen Merk wordt uitgedrukt in % binnen de totaalomzet vaatwas W5supermarkten inclusief Aldi & Lidl (Food Totaal Nederland = FTN) bedraagt het aandeel Eigen Merk 30,3%.

Juist harddiscount is in marktaandeel gegroeid in het afgelopen jaar. Nadere analyse leert dat de jarenlange neergang van Aldi tot stilstand is gekomen (marktaandeel 2013 en 2014 zijn beide 7,4%). En dat Lidl sterk is gegroeid, namelijk van 9,0% in 2013 naar 9,7% in 2014. Samen nemen zij als hard discount 17,1% van de totale Foodmarkt in Nederland voor hun rekening.

In de praktijk verkopen Aldi en Lidl vrijwel hun gehele assortiment onder private label. Weliswaar niet als huismerk (met hun formulenaam), maar wel exclusief als eigen merk; zeker in de ogen van de consument.

Het totale marktaandeel van Aldi & Lidl kan dus in feite worden opgeteld bij het aandeel van het eigen merk binnen Food Totaal Nederland. En resulteert dan in een aandeel van 47,4% (=30,3 + 17,1). In 2013 bedroeg dit afgerond 46,2%. Dit betekent een groeipercentage van 2,8%. Een jaar eerder was de groei 3,0%.

Concluderend kan worden gesteld dat de omzet van Eigen Merken weliswaar nauwelijks meer toeneemt in de 'gewone' supermarkt, maar sterk stijgt bij Lidl, vanwege de groei van Lidl zèlf. Dit maakt de uitdaging voor leveranciers van A- en overige merken nog weer groter.



Bron: FMCG
Publicatiedatum: