Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Walmart grootste IT-investeerder in de wereld

Tesco sluit 43 winkels

Tesco behaalde over de periode van een jaar tot eind februari de slechtste resultaten in haar geschiedenis met een recordverlies van 9 miljard euro in vergelijking met een jaarlijkse winst van 3,17 miljard euro, een jaar eerder. Het verlies is een van de grootste in de 'corporate' geschiedenis van Groot-Brittannië. Ongeveer 6,6 miljard euro van het verlies was het gevolg van de daling van de waarde van hun Britse winkels, waarvan 43 eerder deze maand zullen sluiten. De daling van de waarde van haar vastgoedportefeuille komt als een direct gevolg van de dalende bezoekersaantallen in veel buiten-stedelijke supermarkten. CEO van Tesco, Dave Lewis, gaf toe dat het "een zeer moeilijk jaar voor Tesco" is geweest. Hij voegde eraan toe: "De resultaten die we vandaag hebben gepubliceerd, wijzen op een verslechtering van de markt en, belangrijker nog, een uitholling van onze concurrentiepositie in de afgelopen jaren." Daarbij stelde Lewis dat het komende boekjaar uitdagend wordt, maar dat beleggers positief reageerden op de resultaten. De aandelenkoers van Tesco steeg met meer dan 1% in het begin van de handel op de London Stock Exchange. In Azië bedroeg Tesco's winst 792 miljoen euro 15,3% lager dan een jaar eerder. Dit komt door de dalende omzet in Zuid-Korea, Thailand en Maleisië.

Rusland: X5 verhoogt winst
X5 Retail Group NV behaalde in het eerste kwartaal een winst van 34%, zo meldt Bloomberg. De totale netto-omzet (retail) steeg met 26,5% jaar-op-jaar in het eerste kwartaal naar 3,2 miljard euro. De brutowinstmarge steeg met 54 basispunten (bp) en bereikte 24,6%. De marge van X5 Ebitda liep op tot 7,2% van de omzet in het eerste kwartaal in vergelijking met 6,8% een jaar eerder. De nettowinst steeg in het eerste kwartaal tot 65,5% jaar-op-jaar tot 70,65 miljoen euro, aldus Reuters.

Zuid-Afrika: Pick n Pay start fase 2
Pick n Pay Ltd meldde onlangs, tegen de verwachtingen van analisten in, dat de volledige jaarwinst is gestegen door kosten te besparen op haar distributienetwerk, meer winkels te openen en schulden terug te betalen, zo meldt biznews.com. In het jaar tot en met februari 2015 steeg de omzet met 6% tot 5,1 miljard euro, omhoog van 4,8 miljard euro in 2014 en 4,54 miljard euro in 2013. Pick n Pay heeft 113 nieuwe winkels toegevoegd tijdens de 12 maanden, waardoor het totaal op 1.189 winkels komt. De rentebetalingen zijn 40% gedaald na de schuldterugbetaling van 53,6 miljoen euro. De retailer verhoogde het dividend met 28%. De omzet steeg met 6,2% tot 5,18 miljard euro. Pick n Pay is ook van plan om haar kleinere winkels te verdubbelen tot 100. Buiten de markt van Pick n Pay in Afrika steeg de omzet met 14%.

Walmart is grootste IT-investeerder in de wereld
Volgens het laatste onderzoek van IDC is Walmart niet alleen de grootste IT-investeerder in retail, maar in alle wereldwijde sectoren, zo meldt consumergoods.edgl.com. De concurrentie voor de bovenste plek kwam niet eens in de buurt. Walmart eindigde volgens IDC ramingen met bijna een verdubbeling van de tweede plaats, de Bank of America's (investering van 4,95 miljard euro), met een IT-investering van 9,46 miljard euro.

Mexicaanse eenheid Walmart's ziet boost in eerste kwartaal
De Mexicaanse eenheid van Wal-Mart Stores Inc. stelde afgelopen dinsdag dat zijn nettowinst in het eerste kwartaal steeg met 8,9% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar ondanks de teruglopende omzet, nieuwe belastingen en voorzichtige consumentenbestedingen, zo meldt nasdaq.com. De retailer behaalde een nettowinst van 310 miljoen euro. De totale omzet steeg met 9,3% tot 6,7 miljard euro. De retailer investeerde 120 miljoen euro in deze periode.

VS: Kroger verzet zich door prijsverlagingen
Kroger voert prijsverlagingen door op duizenden artikelen, met inbegrip van groenten en fruit, zo meldt dispatch.com. 'Mini' geschilde wortelen waren bijvoorbeeld 1,39 euro en zijn nu 92 eurocent. "Het doel van Kroger is om onze klanten dagelijks consistente lage prijzen te geven," aldus een woordvoerder. Er zullen geen prijsverhogingen op andere producten worden toegepast of een verbod op coupons worden ingevoerd om de prijsverlagingen te compenseren, aldus Jarrell.

Stop & Shop en Wegmans zetten voedselafval om in energie
Stop & Shop stelde onlangs dat een 'anaërobe vergister' in zijn distributiecentrum in Freetown, Massachusetts wordt ingezet om etensresten te verwerken en om te zetten in energie, zo meldt supermarketnews.com. Afzonderlijk daarvan kondigde Wegmans Food Markets aan dat het in mei een pilot start waarin de verwerking van voedselafval van de vier winkels in Syracuse, NY, centraal staat. Dit gebeurt bij lokale teeltbedrijven door middel van een partnerschap met Natural Upcycling.

VS: Smart & Final revitaliseert Zon Harvest merk
Smart & Final voegt een rebrand van het private label Sun Harvest toe aan zijn natuurlijke, biologische en duurzame aanbod, zo meldt supermarketnews.com rapporten. De in Los Angeles gevestigde retailer introduceerde Zon Harvest afgelopen woensdag met 100 SKU's aan de overkant van food en non-food categorieën, die nu beschikbaar zijn in alle winkels.
Publicatiedatum: