Bananenkartel 2000-2002

Dole verliest kartelzaak Europees Hof

Tholen - Het Europese Hof van Justitie heeft in hoger beroep Dole in het ongelijk gesteld. De zaak was door Dole aangespannen na een uitspraak uit 2013 waarin de bananengigant veroordeeld werd voor kartelvorming. Naast Dole werden in 2013 ook Del Monte en Weichert veroordeelt voor ongeoorloofde prijsafspraken.
 
De rechtbank sluit zich aan bij het oordeel van de Commissie over de kartelvorming en wees er in haar uitspraak op dat prijsafspraken de concurrentie afremmen en een overtreding zijn van Europese wetgeving.


bron: Hof van Justitie van de Europese Unie


Europees kartel
De zaak kwam in 2005 aan het licht nadat Chiquita in ruil voor immuniteit de prijsafspraken bekend maakte bij de Europese Commissie. Na onderzoek concludeerde de Commissie dat bananenimporteurs Chiquita, Dole en Weichert tussen 2000 en 2002 prijsafspraken maakten in acht EU-landen. Ten tijde van de overtreding werkte Weichert voornamelijk voor Del Monte. Het Amerikaanse bedrijf was voor 80 procent eigenaar van het Duitse bedrijf.

De drie partijen maakten prijsafspraken in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Zweden. In 2002 werd in deze markten voor ongeveer 2,5 miljard euro omgezet.

In 2008 legde de Commissie Dole, Weichert en Del Monte een boete op van in totaal 30,3 miljoen euro. Dole vocht deze boete aan bij het Europees Gerecht, maar vond daar geen gehoor. Vervolgens ging Dole naar het Europees Hof, dat deze week uitspraak deed en zich volledig aansloot bij de eerdere veroordelingen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven