Rainforest Alliance voor rechter gedaagd

Chiquita schikt rechtszaak over duurzaamheid

Chiquita heeft een rechtszaak over claims rond milieuvriendelijke productie geschikt. De zaak was aangespannen door een ngo uit Seattle, die Chiquita misleidende reclame verweet. De Ngo WASH (Water and Sanitation Health) daagt nu de Rainforest Alliance voor de rechter. De organisatie verwijt de Rainforest Alliance ook van misleidende reclame, omdat de plantages van Chiquita als duurzaam gecertificeerd zijn.

WASH daagde Chiquita eind vorig jaar voor de rechter. Volgens WASH heeft Chiquita in Zuid-Guatemala het drinkwater vervuild met meststoffen en gewasbeschermings-middelen. Daarnaast zou Chiquita gewasbeschermers hebben verspreid vanuit een vliegtuig dicht bij scholen en huizen.

Volgens WASH steunde de organisatie zonder het te weten deze praktijken door bananen van Chiquita te kopen. Volgens de website van Chiquita maakt het bedrijf spaarzaam gebruik van gewasbeschermers. Chiquita blijft achter de duurzaamheid van het bedrijf staan en wijst er op dat Chiquita 20 jaar geleden de eerste stappen naar duurzaamheid zette.

Na de schikking spande WASH een rechtszaak aan tegen de Rainforest Alliance. Volgens WASH is deze organisatie medeschuldig, omdat de plantages van Chiquita een Rainforest Alliance certificaat hebben. In een verklaring ontkent de Rainforest Alliance de beschuldigingen van WASH. Rainforest Alliance blijft achter de audits staan en ontkent dat de certificaten verkocht worden. De bedrijven, die een certificaat willen, moeten aan strenge eisen voldoen, aldus de verklaring van Rainforest Alliance.

Lees hier het volledige artikel van The Guardian over de rechtszaak.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven