Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
John van Laethem:

"Feestdagen brengen AGF-sector veel stress"

John van Laethem van importbedrijf Van Laethem schrijft zijn gedachten op over de toenemende stress in de AGF-sector naar de feestdagen toe. Volgens hem zou de volgende paus beter uit een AGF-gezin kunnen komen. "Bij menig handelaar in onze sector ervaar je reeds beetje bij beetje een opkomend stressgevoel. Buiten al het werk om alles te regelen, zoals het transport, de verpakkingen, de fyto– en/of import documenten, komt er dit jaar nog een toetje van allergenen-wetgeving bovenop de doordeweekse bezigheden."

"De vraag inschatten gebeurt onbewust op basis van het aanbod. Als de prijs van product A omhoog gaat, dan moet het wel zijn omdat er extra vraag naar is. Als wij dan toch dat product aan onze klanten kunnen aanbieden, zullen we alweer kunnen scoren bij onze klant. Boudewijn de Groot indachtig: 'Maar liever dat nog dan een bord voor zijn kop van de zakenman..."

Paus uit AGF-sector
"Waarom zijn die feestdagen er niet om ons te helpen in plaats van ons met stress te overladen? Ik zou pleiten om de volgende paus te verkiezen met herkomst uit een gezin waar men groenten en fruit verhandelt. Op die manier zouden wij als sector er bij de nieuwe paus kunnen voor pleiten dat kerst terug in de zomer zou kunnen plaatsvinden. Onze telers zouden hiermee meer dan tevreden zijn. Nu word deze groep van mensen steevast uitgenodigd op een kerstdiner met onder meer Spaanse broccoli, Marokkaanse tomaten, bosui uit Egypte en andere geïmporteerde verse lekkernijen."

"Het gesprek bij deze mensen kan ik me levendig inbeelden. Eerst felicitaties voor de chef over de uitstekende gerechten om nadien klagen over de zwakke afzet van de voorbije zomer. Toen men in de vierde eeuw door toedoen van keizer Constantijn de Grote en de bisschoppen van de uit vervolging bevrijde vroege Kerk, ervoor zorgde dat Kerst op 25 december zou worden gevierd, heeft men niet nagedacht over de gevolgen wat dit zou hebben voor onze groenten- en fruittelers van eigen bodem.
Als het gros van de teelt in onze contreien afgelopen is, net dan gaat men namelijk een piekmoment creëren qua vraag."

Kerst in de zomer?
"Begrijp me niet verkeerd. Ik heb veel respect voor de mensen die er vandaag en vorig jaar alsook de jaren voorheen voor gezorgd hebben dat we een uitzonderlijk kerstdiner met verse groenten en fruit mochten genieten. Maar zeg nou eens eerlijk: Indien we kerst zouden kunnen vieren met volop producten van eigen bodem, vol van smaak en tegen goedkopere prijzen met voor de handelaar minder stress dat moet toch ook wel eens leuk zijn. Een volksfeest in de tuin en op straat. Kerst bij de barbecue…..en volop export naar Australië, want dan zouden ze daar eens kerst vieren in hun winter in plaats van te gaan surfen op Bondi beach." In feite heeft dit scenario alleen maar voordelen, niet?"

Het heeft wel iets
"Tot zolang moeten we de eindejaarsperiode maar nemen zoals ze is: op de ouderwetse manier. Lekker bij de haard met een borrel in de hand naar buiten kijken op zoek naar die eerste sneeuwvlok en mekaar in het donkere van de kortste dagen het beste wensen voor het nieuwe jaar. Juist dit is puur sentimenteel nostalgisch denken."

"Als ik bovenstaande nog eens overdenk, heeft kerst in de winter toch wel iets. In de zomer hebben we het toch te druk. Dus laat ons het beproefde recept maar behouden. Constantijn van mijnentwege noem je vanaf nu Constantijn de allergrootste!"

Prettige kerst aan iedereen in de groenten en fruit sector!

Met vriendelijke groeten,

John van Leathem

Publicatiedatum: