Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Frank van Gelder, Adelantex: "Kosten lopen op"

Topseizoen luchtvracht-perishables flink verstoord door stakingen

Tholen - Dienstverlener Adelantex uit Brussel is gespecialiseerd in het vervoeren van verse producten per luchtvracht. Volgens Frank van Gelder van Adelantex heeft zowel de staking van deze week als van komende maandag een desastreuze impact op de luchtvracht. "De reden is simpel: we zitten nu in het topseizoen van gevlogen groenten, fruit, vis, vlees en bloemen. En daarnaast zijn de maandagen de belang-rijkste dagen en is december de feestmaand. De aanvoer van twee grote piekmomenten wordt zo ruw onderbroken."

Hij geeft aan dat luchtvaartmaatschappijen hierdoor acute en ongewilde keuzes moesten maken. "Er moet natuurlijk worden uitgeweken naar andere luchthavens waardoor er duurdere en complexere logistiek ontstaat. Zowel op 8 december als volgende week maandag zullen de zendingen grotendeels verstoord zijn."



Oplopende kosten
De kosten lopen op. "Door back-up plans voor ons cliënteel te maken, moet er worden gewerkt vanuit andere luchthavens met nieuwe oplossingen. Het is nog niet precies in te schatten hoe veel extra kosten het meebrengt, maar december is voor ons één van de belangrijkste maanden en er vallen 2 belangrijke dagen weg. Eigenlijk vier, want op zondag komen de producten ook niet meer binnen." Veel zendingen komen ook later aan bij de klant. "Een voorbeeld van 1 december is dat een vlucht moest uitwijken naar Amsterdam. De fytosanitaire keuring vond veel later plaats en uiteindelijk waren de producten pas anderhalve dag later op de markt. Het zijn natuurlijk veel versproducten, die we vervoeren. Dus er moeten veel zaken in het oog worden gehouden. Het maakt de kans op claims bijvoorbeeld groter. Daarnaast heb je extra personeelskosten om alles op te volgen en de klant te informeren. Al met al kom je op een flink bedrag."



Ongewild
Voor België kan de impact groot zijn. "Zoiets brengt altijd imagoschade met zich mee. Met één staking kunnen bedrijven nog wel omgaan, maar bij meerdere malen kan ik me inbeelden dat bepaalde klanten minder snel meer voor een land kiezen. Het brengt voor bedrijven als ons ongewilde schade met zich mee. In een druk seizoen waar iedereen vraagt naar logistieke oplossingen en wij deze buiten onze wil niet kunnen bieden vanwege de staking."


 
Adelantex is zo'n 20 jaar geleden gestart met een kantoor in Brussel. Ook in de luchthavens van Luik, Oostende, Schiphol en Leipzig zijn ze vandaag de dag gestationeerd.

Voor meer informatie:
Frank van Gelder
Adelantex NV
Building 701
BE-1931 Brucargo Zaventem
Tel: +32 2 752 88 00
Fax: +32 2 752 88 22
www.adelantex.com
sales@adelantex.com