Pierre Sweep:

"Piek in verkoop wintergroenten verplaatst zich naar het middenseizoen"

Tholen - Bij een wintergroentenspecialist als A&P Sweep uit Zevenbergen zou je verwachten dat in de decembermaand de drukte gaat losbarsten, maar volgens Pierre Sweep gaat de piek bij de verkoop steeds meer in het 'middenseizoen' liggen, van pakweg maart tot en met september. "Retailers willen hun product jaarrond aanbieden. Wij hebben de laatste jaren fors geïnvesteerd in de teelt- en bewaringstechnieken en zijn dan ook in staat om later in het seizoen een hoogwaardige kwaliteit aan te bieden."Nieuwe inpak- en waslijn
Nog altijd vormt de knolselderij het belangrijkste product binnen het bedrijf, maar de laatste jaren zijn de activiteiten van Sweep steeds meer verbreed door onder meer de overname van Jakova en de teelt en verkoop van winterpeen en koolraap. "Maar de knollen vormen nog altijd 50-60% van onze omzet. De nieuwe inpaklijn draait als een tierelier en we zijn nu een nieuwe waslijn onder handen aan het nemen", vertelt Pierre. Ging voorheen de meeste knolselderij van Sweep nog naar de industrie, tegenwoordig vindt het gros al zijn weg naar de versmarkt, waarvan 1/3 naar de retail en het overige deel naar exporteurs."

De groothandelaar is voorzichtig om zijn verwachting over het seizoen uit te spreken. "Niets is zo veranderlijk als de knolselderijmarkt. Dat zag je vorig seizoen wel, toen het op niets dreigde uit te lopen en er op het einde van het seizoen een grote vraag vanuit Frankrijk kwam, waardoor alle schuren leeg kwamen. Op dit moment is het afwachten, maar het is duidelijk dat er in Europa weinig 'rampen' zijn gebeurd en dat er nu overal product beschikbaar is. Ons voordeel is dat we dit jaar tegen de verhouding in veel kleine maten beschikbaar hebben. De eerste maanden zal het niet makkelijk zijn, maar ondanks dat blijven de verkoopvolumes bij ons vooralsnog goed op peil. Een lagere prijs biedt altijd veel exportmogelijkheden. Weersinvloeden in Nederland zijn voor de verkoop van knolselderij niet zo relevant, want het overgrote deel gaat weg voor export."

Duitse teler
Sweep betrekt de knolselderij van telers in een straal van 75 kilometer van Schouwen-Duiveland tot het land van Heusden en Altena en de Hoekse Waard. Een uitzondering vormt een Duitse teler, die een fors volume levert vanwege de vraag van Duitse retailers naar Duits product. "We hebben de beste teeltgebieden in de buurt en logistiek gezien zitten we hier ook perfect. Samen met de telers proberen we het begrip duurzaamheid een concrete invulling te geven met bladsapmetingen en stikstofreductie als voorbeelden. Daarbij hebben we nog zo'n 20 hectare eigen teelt, die we voornamelijk inzetten als een grote 'rassenproef'. We zijn tegenwoordig in staat om ruim een kwart van onze knolselderijproductie met een aardappelrooier te rooien."

Hoewel de verleiding groot is, kiest Pierre er bewust voor om zelf niet te gaan exporteren, om niet op de stoel van zijn klanten te gaan zitten. "Mijn uitgangspunt is dat de kracht van dit bedrijf ligt in de teelt en bewaring. Door goed samen te werken met de exporteurs, ben ik ervan overtuigd dat er voor beiden meer te halen valt. Wij kunnen ons volledig richten op het leveren van een kwalitatief goed product. Daar hebben we de faciliteiten en teelt voor op orde en werken we met inmiddels tien man personeel elke dag keihard aan."

Voor meer informatie:
A&P Sweep
De Langeweg 9a
4762 RA Zevenbergen
Tel: 0168-327750
Mob: 06-53155323
pierre@sweep.nl
www.sweep.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.