"Filip: "We zitten in een goede positie om sneller zaken te doen"

Eerste elektronische veilklok in Shanghai geopend door Filip Fontaine

Tholen - Op 23 oktober 2014 om 10 uur vond de officiële introductie van het nieuwe veilsysteem in de groothandelsmarkt van Shanghai plaats, het Shanghai Xijaio International Central. Dit is het begin van een verschuiving in het traditionele verhandelen van groenten en fruit en andere agro-producten in China. Het gebruik van de elektronische veilingklok zal een enorme impact hebben op de manier waarop Chinese groenten en fruit zullen worden vermarkt.


Links: de opening en rechts: Filip controleert de Belgische appelen op de groothandelsmarkt

Opstart en opening
Filip Fontaine werd vorig jaar al uitgenodigd om mee te helpen aan de opstart en hij was vorige week ook aanwezig om het nieuwe systeem officieel te openen. Hij was daar aanwezig als voorzitter van de raad van bestuur van Aucxis, wereldmarktleider in elektronische koopsystemen. "Het is een project dat al enkele jaren loopt, maar nu werd het in de praktijk gebracht. Natuurlijk was ik daar ook als directeur van BelOrta om de handelsbanden te verstevigen. Het is daar een kunst om goede contacten te vinden, maar andersom weten Chinezen ook niet altijd bij wie ze in Europa moeten zijn. Het zakendoen hangt echt in de lucht in de regio Shanghai met haar miljoenen inwoners. Men staat zeer open tot vernieuwende en innovatieve initiatieven. Het is echt mooi om daar te zijn en de sfeer te proeven."


Filip Fontaine geeft een hand aan een grote hardfruit-importeur. De man in het midden is Vincent Tan, eigenaar van APC.

Zakendoen
Hij geeft aan door de contacten die nu zijn gelegd een positieve invloed heeft op de handel met dit land. "Als iedereen goed meewerkt zal er zelfs op afzienbare tijd meer naartoe kunnen worden geëxporteerd. De Chinezen zien België als een gate naar Europa. We exporteren natuurlijk al hardfruit die richting uit, maar men heeft ook interesse in andere producten. We zitten in de startpositie om sneller zaken te gaan doen."

Bezoek groothandelsmarkt
Filip deed diverse interviews in Shanghai en kreeg ook een rondleiding op de groothandelsmarkt. "De groothandelsmarkt is zeker een bezichtiging waard, ik was echt onder de indruk. Het is een kleine vierkante kilometer groot. Zo'n 20 tot 30 miljoen mensen betrekken daar hun groenten en fruit. Het zijn allemaal identieke loodsen en het ziet er heel netjes uit. Een heleboel Westerse bedrijven kunnen daar een puntje aan zuigen. Momenteel is het grootste deel nog AGF, maar binnenkort komt er nog vlees bij. Ze hebben de mogelijkheid om zo'n 2000 containers per dag te verwerken." De importproducten die worden verkocht op de groothandelsmarkt komen binnen via de haven van Shanghai. "Alle faciliteiten zijn daar aanwezig. Er zijn enorme opslagloodsen, waar orde en netheid overheersen."


Filip werd door diverse media geïnterviewd

APC
Advanced Produce Centres (APC) is een bedrijf met een wereldwijde ervaring op het gebied van veilsystemen. Het zien van het enorme potentieel van de Shanghaise markt maakte APC de beslissing om de eerste agro-veiling in de centrale groothandelsmarkt in Shanghai op te starten. Filip: "Ze beschouwen dit ook als eerste try-out en willen een franchise-concept uitrollen in heel China. Ze worden hierbij gesteund door de overheid. Die zijn het erover eens dat het veilen van groenten en fruit een goede manier is om producten te verhandelen door middel van een systeem dat zorgt voor een juiste en transparante prijsvorming."


De groothandelsmarkt aan de buitenkant

China
China is het grootste fruitproducerende land ter wereld. Bekend fruit dat wereldwijd wordt geëxporteerd zijn Fuji appelen, chinese peren en citrus. Met een populatie van 27 miljoen inwoners bedraagt de jaarlijkse consumptie van fruit in Shanghai 1,8 miljoen ton waarvan 450.000 ton geïmporteerd fruit.


Links: hoge tomatenprijzen. Rechts: net voor de opening

Voor meer informatie:
Filip Fontaine
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
2860 Sint-Katelijne-Waver - België
+32 15 55 11 11
www.belorta.be

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven