'Agata aardappel doet het als enige goed op de Europese markt'

De aardappelsector zit een beetje in een dip. "De situatie is heel moeilijk, omdat de hele sector wordt getroffen door de Russische boycot," zegt een handelaar op de Fruit Attraction 2014. "Rusland neemt normaal gesproken grote hoeveelheden EU-aardappelen af. Prijzen zijn met maar liefst € 50-60 per ton gedaald. Het zou beter zijn als we weinig producten beschikbaar hadden, maar de volumes zijn juist groter dan 2013."


Vroege Agata's.

Agata aardappelen doen het als enige goed op de Europese markt, vooral de partijen van goede kwaliteit. Maar met de rest is het somber gesteld. "Pakketten van 10 kg gaan van de hand voor € 0,15 / kg. Het is onmogelijk om zelfs de productiekosten te dekken!"

Onder de vele factoren die de sector beïnvloeden is er het feit dat de aardappelen zijn niet opgenomen in het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Daarnaast beïnvloedt de versnippering van de productie de onderhandelingspositie van leveranciers: "Je zal altijd iemand bereid vinden om producten tegen een lagere prijs verkopen."

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven