Britse industrie maakt plaats voor hervatting handelsbesprekingen India-EU

India en de Europese Unie (EU) moeten opnieuw starten met hun bilaterale handelsbesprekingen en stappen ondernemen richting een akkoord rond vrije handel, volgens Michael Rake, voorzitter van de Confederation of British Industry. "Dit toont openheid en is een bewijs dat India echt op mondiaal niveau wil werken. We moeten verder bouwen op het werk dat al is gedaan." 

Confederation of British Industry is de grootste Britse lobbyorganisatie en geeft stem aan werkgevers op nationaal en internationaal niveau. Volgens Rake is de komst van de nieuwe Indiase regering een "goed moment" om nieuwe energie in handelsgesprekken te steken.

India-EU-pact 
Het voorstel voor vrije bilaterale handel tussen India en de EU is nog niet af, ondanks dat er al sinds 2007 verschillende onderhandelingen zijn geweest. Rake: "Wat de problemen ook zijn, India moet toegeven dat er in de EU bijna een half miljard rijke consumenten zijn."

Grootste handelspartner 
De EU-28 is momenteel de grootste handelspartner van India met ongeveer 15 procent van hun totale verkoop en diensten. "De Britse industrie is zeer enthousiast over de samenwerking tussen de EU en India en we moeten proberen de beste verdragen op te stellen."

Band India en EU 
De bilaterale handelsrelatie tussen India en de EU is op dit moment enigszins gespannen vanwege reeks fiscale geschillen waarbij EU-bedrijven betrokken zijn en het recente EU-verbod op import van mango's uit India. 

De nieuwe regering in India heeft voor meer vertrouwen gezorgd bij Britse bedrijven. Om deze reden is er al wat versnelling in de besluitvorming. Volgens Rake is vooral een helder fiscaal beleid belangrijk en daar zijn ze nu druk mee bezig. 

Britse visumbeperkingen 
Britse bedrijven zijn erg blij dat de visumbeperkingen worden versoepeld, waardoor meer Indiase vakbekwame mensen naar het Verenigd Koninkrijk kunnen verhuizen. Er is nog steeds een probleem met het migratiebeleid. Versoepeling zou zorgen voor betere relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en India. Dit heeft echter niets te maken met vrij verkeer van werknemers binnen de EU, maar alleen binnen het Verenigd Koninkrijk. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven