Wim van der Schoot, De Groot International:

"Dit jaar 25% minder Chinese pomelo's naar EU"

Tholen - Ook dit seizoen de honey pomelo's uit China weer beschikbaar bij De Groot International. Deze pomelo's, afkomstig uit de regio Pinghe, zijn beschikbaar in de maanden september tot medio januari. "Traditioneel vormt Oost-Europa de belangrijkste afzetmarkt voor pomelo's. Maar ook hier in Nederland nemen we jaarlijks een groei waar in de aantallen van onze programma's", vertelt Wim van der Schoot.Dit jaar liggen de volumes die naar de EU worden gestuurd wel 25% lager dan vorig seizoen. "De totale output in China is dit seizoen tot 10% lager in vergelijking met vorig seizoen. Tijdens ons jaarlijkse leveranciersbezoek in China viel het ons op dat er door de warme en droge weercondities veel 'gescheurde' pomelo's in de percelen aanwezig waren. Deze waren dan ook ongeschikt voor de export. Alleen de beste kwaliteit wordt geselecteerd om te exporteren onder ons eigen merk Don Mario", vertelt Wim. "Daarnaast worden de prijzen op de lokale Chinese markt ieder jaar beter. Ook dit heeft zijn uitwerking op het beschikbare exportvolume. Leveranciers richten een groter gedeelte van de oogst op de lokale markt."

De importeur werkt meer en meer met vaste programma's. "Door onze constante kwaliteit en leveringen weten wij dit ieder jaar verder uit te bouwen met onze klanten. Wij hebben er ook dit jaar weer bewust voor gekozen om de vroege pomelo's uit de Guangdong regio niet te importeren, dit omdat deze in vergelijking met de pomelo's uit de Pinghe regio een stuk droger zijn en meer pitten bevatten. We hebben nu een aantal weken vaste binnenkomsten met de sappigere pomelo's uit de Pinghe regio", vervolgt Wim. "De pomelo's zijn uiteraard beschikbaarheid in het eigen merk 'Don Mario' maar eventueel ook in neutrale verpakkingen."

Waar een aantal jaar geleden een aantal MRL-overschrijdingen met Chinese pomelo's zorgden voor strikte controles, zijn er dit jaar geen problemen. "Door de intense samenwerking met onze leveranciers en de inspanningen van de Chinese overheid hebben wij het MRL-verhaal goed onder controle. De leveranciers waar wij mee samenwerken zijn goed op de hoogte van alle ontwikkelingen en vereisten. De pomelo's worden in China getest maar ook hier bij binnenkomst in Nederland. Dit is het eerste jaar dat de NVWA geen controles uitvoert op de ingevoerde containers met pomelo's. Toch is voor gekozen om onze binnenkomsten te controleren op MRL's in opdracht van onze kwaliteitsafdeling. Deze inspanningen werpen dan ook vruchten af. Vorig seizoen en ook tot op heden is er geen enkele MRL overschrijding op onze pomelo's geconstateerd."

Voor meer informatie:
Wim van der Schoot
De Groot International
Tel: +31 (0)73-599 88 41
Fax: +31 (0)73-599 88 76
wimvanderschoot@degroot-int.nl
www.degrootfreshgroup.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven