Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spar geïrriteerd door trage groei economie Zuid-Afrika

De trage groei in de Zuid-Afrikaanse economie maakt de nieuwe chief executive van de Spar-groep, Graham O'Connor, "zenuwachtig", maar tegelijkertijd ook hoopvol dat de voedselverkopers weerstand zullen blijven bieden wanneer voedsel een noodzaak is.

Gisteren, berekende hij in een interview de werkloosheidsgraad, de effecten van de val van de Afrikaanse Bank, inflatie en de stakingen als dingen die een sterke invloed hadden op de verkoopindustrie. Maar ondanks al deze negatieve factoren, vertelde hij dat de consumenten niet moeten schrappen in hun boodschappen-mandjes. "De aantallen zijn lichtjes gestegen en de prijs van de mandjes is vrijwel hetzelfde gebleven," zei O'Connor."Ook al voelde hij zich negatief over het vertrouwen van de consument en de patronen van hun uitgaven, de nieuwe toevoeging van de Europese BWG groep bij Spar stelde hem meer gerust. Vorige maand kondigde Spar, die ook aan distributie doet, plannen aan om 80 procent inzet in de hele BWG groep te plaatsen. Dit is een detailhandel met hetzelfde model gebaseerd in Ierland en Zuid-West Engeland. "De markt in Ierland kent een goede stijging. We zijn erg gelukkig dat de zaken er beter beginnen uit te zien," legde O'Connor uit. De Ierse economie kende een enorme daling in 2008, toen de huizenmarkt met 80 procent zakte. "De economie groeit en de tewerkstelling stijgt ook, terwijl ook de huizenmarkt met 3.5 procent zal stijgen.

De BWG Groep stelt meer dan 1100 winkels te werk, waarvan 100 outlets die door het bedrijf worden gerund. Het bezit ook het Spar merk in Ierland en Zuid-West Engeland met ongeveer 700 Spar winkels en volgens verwachtingen zelfs 35 procent van de Ierse markt van winkels met voedingsmiddelen. O'Connor stond doe dat de Zuid-Afrikaanse detailhandel markt zou worden verzadigd en bijgevolg opende Spar vorig jaar minder winkels dan haar concurrenten. Hij zei dat de franchises van Spar onder druk lagen. "Druk op de consument is eindelijk getemperd door de stijging in de inflatie." Spar bezit 8 lokale winkels, terwijl de rest van de winkels zijn vrijgesteld. De handelaar neemt nu ook een tweede kijk op het model van de franchise strategie.
"Historisch gezien zouden we de ondernemende winkels kunnen nemen omdat zij juist in de problemen zaten en assistentie nodig hadden. Terwijl we vooruit gaan, herbekijken we ook de strategie in termen van wat we nodig hebben in de verdeling van de detailhandelaar."Hij zei er duidelijk bij dat Spar niet van plan is om meteen een groot aantal winkels terug te kopen. Zoals vele lokale handelaars, heeft ook Spar plannen om uit te breiden naar andere landen in Afrika, maar "deze beweging blijkt veel moeilijker en we hopen dat we in de toekomst iets kunnen organiseren. We plannen langzaamaan terug naar Afrika te gaan, maar we gaan ons nog niet haasten met de uitbreidingen," zei O'Connor.

Bron:iol.co.za


Publicatiedatum: