Aardappel- en uiengroothandelaar Adri van Egmond:

"De groothandels zitten in de hoek waar de klappen vallen"

Tholen - Al sinds 1930 is aardappel- en uiengroothandel G.C. van Egmond gevestigd in Amsterdam. Adri van Egmond is de derde generatie die aan het bedrijf verbonden is. Of ook de volgende generatie nog aan het roer van de groothandel zal staan, is nog maar zeer de vraag, beseft de handelaar. "Voor groothandels is het gewoon een moeilijk verhaal. Grote partijen willen direct zaken doen met de teler en dan mogen wij nog fungeren als pakbedrijf, maar daar hebben wij nooit voor gekozen." Toch stemt deze tendens de groothandelaar niet somber: "Maar je moet op tijd de bakens verzetten."


Adri van Egmond voor het pand op Food Centre Amsterdam

De klantenkring van Van Egmond bestaat hoofdzakelijk uit detaillisten, aangevuld met enkele aardappelventers en frietleveranciers. "Er zal altijd ruimte blijven voor detaillisten, maar het gros zal het niet gaan redden. Er komen geen nieuwe detaillisten bij en er vallen er alleen maar af. Daarbij zijn aardappelen bij de detaillisten vaak van ondergeschikt belang. Ze liggen er wel, maar in een hoekje onderin. Ze kiezen voor producten met meer marges. Soms hebben mensen hun aardappelen al bij de supermarkten gehaald en gaan ze vervolgens nog even naar de detaillist om groente en fruit." Bij de frietleveranciers komen er soms wel nieuwe bij, maar van de vijf starters haken er volgens Adri vaak toch weer drie af omdat het een arbeidsintensief beroep is. Van Egmond levert aan de frietboeren in eerste instantie Première-aardappelen, gevolgd door Frieslanders, waarna het hele seizoen wordt afgerond met Markies.

Ramadan
Het eerste half jaar van 2014 typeert de handelaar als moeizaam. "De prijzen van de oude oogst zijn niet hoog en de marges zijn navenant. Er schijnt behoorlijk veel vrij te komen, dus dat zal stoeien worden op de aardappelmarkt. Vooralsnog hebben we baat bij een ramp, maar die is er nog niet geweest. Toen ik net kwam kijken hadden we net zo goed marges van twee tot drie cent, maar het volume is een stuk minder geworden. Daarbij is momenteel de afzet door de vakantie aardig afgenomen en ook de Ramadan zorgt voor een forse afname. In onze klantenkring zitten veel allochtonen en als je pas om 22.00 uur mag eten, vallen de aardappelen toch wat zwaar op de maag", lacht Adri.

Gunning
Ook de uienafzet is momenteel niet al te groot. "We doen normaal zo'n vrachtje in de week, maar hebben dat volume nu wat teruggeschroefd. Het is allemaal nog jong spul en je kunt de handel niet dwingen. We kunnen wel het hele land af gaan bellen, maar uiteindelijk wil je er ook wat aan verdienen", vervolgt de handelaar. Naast enkele eigen telers, die nog afstemmen uit de tijd dat Adri z'n opa de groothandel had, koopt G.C. van Egmond hoofdzakelijk in op de daghandel. "Ik koop niks op contract, maar gewoon met twintig ton tegelijk. Dan heb je nooit scheve gezichten. Weet je, zowel bij onze klantenkring als bij onze telers staat het begrip 'gunning' nog hoog in het vaandel. Dat is zo belangrijk in de handel. Als dit er niet is, kun je het allemaal wel vergeten."

Voor meer informatie:
G.C. van Egmond
Jan van Galenstraat 4
1051 KM Amsterdam
Tel: 020-6822082
info@gcvanegmond.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.