Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
fruitcoöperatie slaat vleugels uit naar Azië, Midden-Oosten en Zuid-Amerika

Nettowinst Fruitmasters ondanks afwaardering pand Citronas

De Coöperatie Koninklijke FruitmastersGroep U.A. is positief gestemd over het perspectief van de fruitsector in Nederland. Gisteren publiceerde de fruitcoöperatie tijdens de Algemene Ledenvergadering haar cijfers over 2013, een jaar waarin het netto resultaat licht steeg tot 0,66 miljoen euro en de omzet opliep met ruim 8 procent naar 208,5 miljoen euro.

De positieve stemming werd mede ingegeven door het feit dat haar aangesloten telers over het algemeen goede jaren doormaken én nieuwe markten zich goed lenen voor de afzet van het Nederlandse product. Ook de centrale aanpak van Fruitmasters begint zijn vruchten af te werpen.

Focus op marktverruiming
Fruitmasters verstevigde afgelopen jaar de relatie met haar klanten in de Nederlandse en West-Europese markt. Dit werd gerealiseerd met ondersteuning van schapconcepten en sluitende track&trace. Nieuwe concepten die in 2013 zijn geïntroduceerd werden positief ontvangen. Zo voegen naast Prestige ook Zonnigfruit en Best of Berries daadwerkelijk waarde toe aan het zachtfruit van de Fruitmasters-telers. OER-fruit zorgt voor een unieke promotie van hardfruit. Het conceptras Kanzi blijft voor de consument een aantrekkelijke appel en krijgt nog steeds veel publiciteit, waardoor de naamsbekendheid in Europa fors is toegenomen. In 2013 zocht Fruitmasters meer dan ooit de buitenlandse markt op: diverse Aziatische landen, maar ook het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

Omzet en netto resultaat gestegen
Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 23 april zijn de resultaten over 2013 gepresenteerd en door de leden goedgekeurd. Fruitmasters heeft zich in 2013 opnieuw verder kunnen ontwikkelen en zal haar vleugels in 2014 verder uitslaan. Het netto resultaat steeg met €53.000 tot €656.000 in 2013 ondanks een afwaardering op het (verhuurde) pand in Rotterdam. De omzet steeg met ruim 8% naar €208.538.000 in 2013.

Terugblik
De strenge vorst begin 2012 en het koude voorjaar in 2013 hadden tot gevolg dat er in het kalenderjaar 2013 een lager volume hardfruit beschikbaar was met relatief goede prijzen. De aanvoer van minder volume zorgde voor druk op de dekking voor het operationeel resultaat. De focus was onverminderd gericht op het verlagen van de kosten door procesoptimalisatie en besparing op inkoop van goederen en diensten. De centrale activiteiten (koelen, sorteren en verpakken) werden steeds meer afgenomen. Doel van Fruitmasters is en blijft om een zo hoog mogelijke uitbetaalprijs aan haar telers te realiseren in plaats van een zo hoog mogelijke winst.

Investeren in de toekomst
Afgelopen jaar en ook de komende jaren blijft Fruitmasters fors investeren in haar centrale infrastructuur om de kosten verder omlaag te brengen. Nieuwe nationale en internationale markten worden aangeboord. Er is een nieuwe voorsorteerlijn aangeschaft, die efficiënter opereert en het mogelijk maakt om in de toekomst beter in te kunnen spelen op de wensen en eisen van klanten. De nieuwe voorsorteringsmachine is in staat om elke appel te selecteren op maat, kleur en gewicht en deze ook inwendig op diverse kwaliteitsaspecten te keuren. Hiermee onderscheidt Fruitmasters zich ten opzichte van haar concurrentie en biedt zij haar klanten een belangrijke meerwaarde.

Coöperatief ondernemen
Coöperatief ondernemen heeft de toekomst. Met een ruime meerderheid hebben de leden in 2013 ingestemd met een vereenvoudiging van de coöperatieve structuur van Fruitmasters. Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 23 april werd een drietal commissarissen die herkiesbaar waren herbenoemd: de heren B.J. van Westreenen, F.M. Verstegen en J.W. Grievink.

In 2014 is het 110 jaar geleden dat de veilingklok in Geldermalsen voor het eerst in gebruik werd genomen. Inmiddels is Fruitmasters uitgegroeid tot een facilitair en logistiek centrum, en een onmisbare partij voor de fruitmarkt. Door haar ruim 400 aangesloten fruittelers is Fruitmasters in staat Nederlands kwaliteitsfruit direct van de bron te leveren aan eindafnemers in binnen- en buitenland.
Publicatiedatum: