Spaanse telers verdienen tussen de 20 en 40% meer dan de marktprijs wanneer ze gebruikmaken van een systeem om hun sinaasappels rechtstreeks te exporteren via een internetportaal. Het hogere percentage is te danken aan het ontbreken van tussenpersonen.

De portal www.naranjasyfrutas.com, gemaakt door Juan Jose Bas, teler en landbouwkundig ingenieur, heeft onlangs een functie toegevoegd die het contact tussen Europese telers en groothandelaren vergemakkelijkt. De nieuwe functie stelt producenten in staat om rechtstreeks zaken te doen met klanten in Frankrijk, Duitsland, Engeland, Nederland, Zweden, Zwitserland, Finland, ItaliĆ« en Algerije. Het voordeel van het systeem is duidelijk: door het ontbreken van tussenpersonen is de winst groter. De koper, op zijn beurt, krijgt versere producten omdat de aankoop zonder omwegen op de plaats van bestemming aankomt. 

Sommige producenten hebben al hun productie via dit systeem verkocht. "De teler factureert de groothandelaren en houdt alle winstmarges zelf," laat de ontwikkelaar weten. 

De portal, in medio 2012 opgericht om de prijzen te verbeteren door direct contact tussen telers en de nationale en internationale handelaren te vergemakkelijken, heeft momenteel ongeveer 1400 aangesloten telers die ongeveer 216.000 ton fruit te koop aanbieden. 90% bestaat uit citrus en de rest zijn kiwi's, pruimen, kersen, granaatappels, abrikozen, avocado's, peren en appels.

Bron: Efe