Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruitbedrijf Minnaard bevochtigd tijdens bewaring met hogedruk-unit

Sinds november 2013 worden de bewaarplaatsen van appel- en perenteler Peter Minnaard bevochtigd door middel van een hogedruk bevochtiger. Door de hoge druk van ca 80bar en kleine nozzles wordt met zo klein mogelijke druppels de luchtvochtigheid in de cel maximaal gehouden. Zo wordt uitdroging tijdens koelacties voorkomen. Peter Minnaard over zijn bevochtiger "Hij werkt uitstekend. Met de computer is de bevochtiger goed te sturen en er kan veel vocht worden ingebracht bij inkoelen, waarbij traditioneel het meeste productgewicht wordt verloren".



De kleine druppels worden gemakkelijk meegevoerd in de worp van de ventilatoren zonder neerslag te vormen. In tegenstelling tot ultrasoon-verdampers weet je met hogedruk-bevochting wel hoeveel water je de cel in brengt. Ook kun je er voor kiezen om tijdens inkoelen een grotere nozzle te gebruiken. Wat uniek is aan deze installatie is de eenvoudige montage van de nozzles. Deze worden met een kunststofslang en snelkoppelingen aan elkaar gekoppeld. Daarnaast is de hogedruk-unit kosteneffectief, robuust en energiezuinig. De besturing van de afdelingskleppen kan geïntegreerd worden in de bewaarcomputer of door middel van een regelaar die QEP Holland op maat kan maken en programmeren.

Fruitbedrijf Minnaard heeft 12 hectare peren en 4 hectare appels. Na de oogst worden zijn peren en appels een aantal maanden in zijn ULO-bewaring opgeslagen.

Naast Fruitbedrijf Minnaard zijn al meer telers en loonkoelers overgestapt op een hogedruk-bevochtiger van QEP Holland. Deze maand wordt een aangepaste unit geleverd aan een insectenkwekerij.

 
Publicatiedatum: