Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Paul Demyttenaere: "Frans product afzetten in Franse markt"

REO Veiling gaat samenwerken met Franse coöperatie UGPBAN

Tholen - Op zaterdag 25 januari 2014 ondertekenden de REO Veiling en het Franse l'Union des Groupements de Producteur de Bananes de Guadeloupe et Martinique (UGPBAN) een intentieverklaring tot samenwerking. Deze intentieverklaring werd door de raad van bestuur van beide organisaties goedgekeurd. De REO Veiling en UGPBAN bundelen hun krachten om Vlaamse en Franse producenten te verenigen binnen de Europees erkende producentengroepering REO Veiling. Ze gaan op korte termijn een SICA naar Frans recht oprichten die zal instaan voor het samenbrengen en commercialiseren van het Franse product van de REO producenten. Er wordt een aanvoer- en afzetplatform gecreëerd voor Noord-Frans product.

Samenwerking REO en UGPBAN
Algemeen directeur Paul Demyttenaere vertelt over het ontstaan, de intenties en het doel van deze samenwerking. "Ruim een jaar terug waren de eerste contacten tussen REO en UGPBAN tijdens een studiebezoek eind 2012. Beide coöperaties hadden dezelfde visie en veel raakvlakken. Wij waren toen net in de periode waar we onze nieuwe beleidsvisie hadden geformuleerd waarbij we ons meer wilden richten op buitenlandse samenwerkingen. UGPBAN heeft een dochter genaamd Fruitdor. Fruidor is de marktleider in het rijpen en vermarkten van bananen in Frankrijk. Daarnaast verhandelt de afdeling 'Fruidor Terroir' meer dan 100.000 ton verse groenten en fruit per jaar en is daarmee een belangrijke speler in Frankrijk in dit marktsegment. De groenten en fruit zijn afkomstig uit diverse regio's in Frankrijk en de aanpalende landen. UGPBAN was op zoek om het coöperatieve model van verankeren van groenten en fruit ook te introduceren voor de lokale groenten en fruit."


Algemeen directeur REO Veiling Paul Demyttenaere, voorzitter REO Veiling Rita Demaré en algemeen directeur UGPBAN Philippe Ruelle

Nieuwe organisatie in Frankrijk
"Als REO waren we er ook van overtuigd dat we iets richting Noord-Frankrijk moesten gaan doen, gezien de ontwikkelingen bij onze producenten. Samen is het idee gegroeid om naar een proefproject te gaan waarbij we samen een SICA oprichten (organisatievorm naar Frans model op coöperatief niveau). Hierbij willen we Franse producenten en REO-producenten met productie in Frankrijk bundelen en een aanvoer- en afzetplatform creëren voor Noord-Frans product. Al deze telers worden lid van REO én van de nieuw op te richten SICA. Als het over Europese GMO-regelgeving gaat wordt REO de moedercoöperatie."



Franse producten
Paul geeft aan dat ze dus specifiek voor het Franse product een aparte samenwerking op gaan richten. "Dit ligt in lijn van onze nieuwe beleidsvisie en deze visie krijgt een meer concrete vorm. Er gaat al ongeveer 30% van onze export naar Frankrijk en nu willen we ook op de vraag inspelen naar lokaal product uit Frankrijk. We zochten daarom ook een Franse partner om geloofwaardig op de markt te komen. Het essentiële in het verhaal is dat coöperaties van producenten in Frankrijk en België elkaar gevonden hebben om puur Frans product af te zetten. Het model dat opgezet wordt, moet bovendien uitgerold kunnen worden naar de hele Franse markt."

Geen bananen
De banaan is het belangrijkste product van UGPBAN, maar het is niet de bedoeling dat de REO Veiling en de nieuw op te richten SICA deze gaat vermarkten. "In eerste instantie gaan we Franse vollegrondsgroenten bundelen en afzetten. Dit zijn o.a. prei, sluitkolen, spruitkool, courgettes, witloof en bloemkool. Mogelijk zal dit in de toekomst worden uitgebreid met glasgroenten. Met deze bundeling van lokaal Frans product worden wij aantrekkelijker voor alle marktpartijen in Frankrijk. Immers zowel de REO Veiling als UGPBAN streven een samenwerking na met diverse afnemers op de Franse markt. Een andere belangrijke reden is dat we hiermee vermijden dat onze producenten zelf de weg naar de Franse markt gaan zoeken. Bovendien bieden we de Franse producenten die instappen, via de REO Veiling, een coöperatieve structuur aan die staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Producenten hebben hiermee de volle toegang tot de Europese markt via het commerciële apparaat van de REO Veiling en met een extra troef naar de Franse markt."

Ook interesse in andere landen
Vanaf 1 juli dit jaar zal de nieuwe SICA operationeel zijn. De nieuwe SICA zoekt een vaste plek in Noord-Frankrijk waar ze de producten kunnen verzamelen, keuren en distribueren. "We hebben de structuur van de organisatie zo opgesteld dat we dit concept ook verder kunnen uitrollen in Frankrijk". Vanuit de REO Veiling blijft het echter de ambitie om ook in andere Europese landen te gaan werken vanuit een locale coöperatieve betrokkenheid met respect voor de eigenheid van de lokale productie en vanuit de sterkte om coöperatief samen te werken op het niveau van coöperatieve producentenorganisaties. Dit is de enige weg om een betere voeling te krijgen met onze afzetmarkt."

www.reo.be
www.bananeguadeloupemartinique.com