prijzen lager dan in 2012

Tomatenproductie Frankrijk toegenomen

Dit jaar is er in Frankrijk 566.000 ton tomaten geproduceerd voor de versmarkt. Dit is 1% meer dan vorig jaar, maar 2% minder ten opzichte van het vijfjaarlijks gemiddelde. Het areaal is met 1% afgenomen naar 2.400ha. Dat maakte Agreste bekend. Het feit dat de productie is toegenomen maar het areaal afgenomen, komt door een productieafname in het zuidoosten van Frankrijk (-7%/2012 en -25%/vijfjaarlijks gemiddelde), maar een toename in het westen (Bretagne: +10%/2012 en +9%/vijfjaarlijks gemiddelde). In het middenwesten van Frankrijk, wat overeenkomt met de Pays de Loire, is de productie dit jaar met 4% afgenomen, maar in vergelijking met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar met 23% toegenomen. Voor Aquitanië is dit +6%/2012 en +10%/vijfjaarlijks gemiddelde.Ook voor het areaal is een verschuiving waarneembaar van het oosten naar het (midden)westen van Frankrijk, met -1%/2012 en -17%/gemiddelde afgelopen vijf jaar in het zuidoosten, +4%/2012 in Bretagne (+7%/vijfjaarlijks gemiddelde) en +1%/2012 (+33%/gemiddelde afgelopen vijf jaar) in Pays de Loire. In Aquitanië is de productie in volle grond met een kwart afgenomen en de teelt in kassen met -8%, maar deze verliezen worden voor een deel gecompenseerd door een toename van 7% van warmte installaties.Moeilijk verkoopseizoen
Toch wordt het verkoopseizoen 2013 bestempeld als een moeilijk jaar vanwege een koud en nat voorjaar. Het aanbod bleef hierdoor tot juli laag, maar was daarna 20% meer dan in 2012 in dezelfde maand. Half augustus nam de verkoop echter weer af, in verband met de concurrentie met de tomatenteelt door consumenten zelf en ook het zachte weer in september was gunstig voor deze tomatenteelt. De prijzen, die lager waren dan in 2012 maar overeenkomen met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, waren in deze periode op het laagste niveau en namen in oktober weer toe. In november was de meerderheid van de tomaten in de schappen afkomstig uit Spanje en Marokko.Klik hier voor het volledige artikel en meer tabellen en grafieken (Frans)

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.