Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van Luchene, Bruwier Potatoes:

"Iedereen wordt meegezogen door de groeiende aardappelindustrie"

Tholen - Bruwier Potatoes is sinds 1996 gevestigd in Waregem. Familie Bruwier zat al sinds jaren 50 in de aardappelenbranche, maar besloot om 17 jaar geleden opnieuw op te starten, maar dan puur met alleen een handelskantoor. "In 1996 was er in West-Europa een duidelijke overcapaciteit aan sorteerbedrijven. De beslissing om niet in het sorteersegment in te stappen was toen snel genomen en heeft ons tot op vandaag nog geen moment gespeten. We zijn van nul begonnen en zitten vandaag aan een omzet van 45 à 50.000 ton", vertelt Jan van Luchene, eigenaar van Bruwier Potatoes. "Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in het leveren van aardappelen aan de verwerkende industrie en op de exportmarkt. Oorspronkelijk waren we een exportbedrijf en leverden niet veel aan industrie, maar door de evolutie van onze sector is dat langzamerhand omgedraaid."



Hoofdzakelijk industrie
"Bij telers streven wij een imago van correctheid en betrouwbaarheid na, zowel qua afhandeling van de deal als qua betaling. En ik denk dat het vooral daardoor is dat we blijven groeien. Als wij een teler hebben, gaan we hem niet snel verliezen door onze manier van werken. We hebben het graag correct, aan beide zijden, en die betrouwbaarheid wordt door telers zeer gewaardeerd. Qua groei is het per jaar verschillend. Je kan natuurlijk wel de bedoeling hebben om te groeien, maar dat is niet elk jaar het geval en hangt af van de oogst. Die omzetcijfers in onze branche zeggen niet altijd alles. Van het tonnage van 50.000 is er ongeveer 35.000 bestemd voor de industrie. De rest is export, maar exportbestemmingen verschillen van jaar tot jaar, afhankelijk van geslaagde en mislukte oogsten en onderlinge prijsverhoudingen. Op het ogenblik is dat bijvoorbeeld Tsjechië, terwijl het voor ons al zo'n vijf seizoenen geleden is dat we daaraan hebben geleverd. Daar zit niet echt een lijn in."

Industrie
"Leveringen aan de industrie nemen elk jaar toe: België is echt een industrieland geworden en het eerste decennium neemt dat denk ik alleen maar toe. "Wij als Bruwier hebben onze kar willen en kunnen vasthaken aan de industrie en die heeft ons meegetrokken. Iedereen wordt meegezogen in de groei van de Belgische aardappelindustrie. Het enige wat een handelaar belemmert in zijn groei naar de industrie toe is contractwerk. Een groot stuk van de omzet ligt al vast op contract voor het seizoen. Voor zowel de fabriek als de teler bieden contracten een zekerheid, maar voor ons handelaars die ertussen zitten, is het andere koek en niet zonder risico. Door die leveringsplicht bij een mislukte oogst tegen duurdere prijzen gaan inkopen, kunnen de zaken zeer moeilijk maken." Net dit aspect belemmert volgens Jan enigszins de groei voor Bruwier Potatoes. "Het is voor ons een weloverwogen keuze om een limiet op onze tonnagecontracten met de industrie in te stellen, puur uit risico-overweging. Als onze afnemers meer contracten aan vaste prijs met ons willen afsluiten, zeggen wij daar niet nee tegen, maar dat zal dan wel aan andere voorwaarden moeten gebeuren. Vandaag zijn de geesten daar nog niet rijp voor, maar de grondstofbehoefte van de verwerkers wordt steeds groter zodat wat vandaag nog niet mogelijk is, morgen misschien wel in overweging genomen wordt."


Het team van Bruwier

"Het verbruik van verse aardappelen gaat elk jaar naar beneden en het verwerkte segment stijgt. We hebben deze evolutie gevolgd", aldus Jan. "Vroeger spraken we van scheepsladingen naar Tunesië en Algerije, dat kwam praktisch elk jaar terug. Nu zit dat er niet meer in. De evolutie van het afgelopen decennium zie ik zich in de komende jaren gewoon verder zetten. En de ganse sector zal daarin meegezogen worden. Je ziet bijvoorbeeld dat de contractprijzen elk jaar beter worden, want er is steeds meer grondstof nodig. Men zal het de teler blijvend interessant moeten maken om aardappelen te telen."



Geen bedreiging
Is het een bedreiging dat de industrie toeneemt? "Nee, voor ons niet. De situatie voor ons als handelaar was 7/8 jaar geleden veel onzekerder. Dit omdat er toen een tendens was dat de industrie zich rechtstreeks bij de teler ging bevoorraden en de handel wat opzij geschoven werd. Elke handelaar zal toen wel eens met existentiële vragen gezeten hebben. Terwijl dat nu, door de grote behoeftes, niet meer of via de teler of via de handelaar gebeurt. Het is een en-en verhaal geworden en dat gaat in de toekomst niet veranderen. In veel gevallen werken telers trouwens liever met de handel. Als er een kwaliteitsprobleem is, zoekt en vindt de handelaar de beste alternatieve oplossing. De industrie is daar nu eenmaal wat korter in."

Export
 "Het is moeilijk te zeggen hoe het seizoen hier gaat lopen. Er wordt veel gepraat over mogelijke tekorten en dure prijzen, maar ik hecht daar weinig geloof aan. Wij zien wat wij eruit halen op het land en dat is stukken beter dan wat iedereen verwachtte. De maand september heeft een serieuze groeispurt gekend. Maar iedereen lijkt precies nog met de cijfers van deze zomer in het hoofd te zitten en lijkt geen rekening te houden met september. Er is een tendens om vooral naar telers toe meer marktinformatie te geven. Ik begrijp ook waarom ze dat willen doen, maar dan moet wel de juiste informatie worden gegeven. En dat gebeurt niet altijd." Voor dit seizoen verwacht Jan meerdere kleine afnemers op exportgebied. "Ik denk niet dat er dit jaar echt grote afnemers tussen zullen zitten. Wat ik heel gevaarlijk vind voor dit seizoen, is dat velen rotsvast in (veel) betere prijzen na Nieuwjaar geloven. Er liggen heel wat aardappelen in de schuur in West-Europa en ik denk dat daar maar weinig van vermarkt zullen worden voor het einde van het kalenderjaar. Het pakket blijft hetzelfde, maar de tijd wordt korter. Wij exporteerden wat naar Centraal Europa maar niet alles werd daar aan de man gebracht. Een deel verdween bij onze afnemers in koelloodsen en zal ook hier pas verkocht worden als de markt duurder is. Het wordt misschien nog gevaarlijk."

Voor meer informatie:
Jan van Luchene 
Bruwier Potatoes n.v.
Galgestraat 1A
B-8790 Waregem
T +32 56 61 33 33
F +32 56 61 30 33
info@bruwier.be
www.bruwier.be