Oudste tomatillo ter wereld ontdekt

Een versteende tomatillo, die nog steeds in zijn papierachtige schil zit, is de eerste vrucht van de tomatenfamilie die ooit in Zuid-Amerika werd gevonden, aldus onderzoekers tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Geologische Gemeenschap van Amerika in Denver.

De tomatillo werd ontdekt bij het fossielrijke Laguna del Hunco in Argentinië, waar oude meerbassins worden gevuld door vulkanisch as. Doordat mineralen in het as de rotsleeftijden bepalen, kunnen paleontologen ontdekkingen nauwkeurig dateren. Het fossiel bevat een donkere vrucht en is bijna 23 millimeter breed.

De tomatillo is lid van de Solanaceae (nachtschade)familie, net als tomaten, aardappelen en aubergines. Zowel fossiele als genetische aanwijzingen suggereren dat Solanaceaeplanten zijn ontstaan en gediversifieerd in Zuid-Amerika. Het vroegste Zuid-Amerikaanse tomatenfossiel is het eerste fossiel van de gehele tomaat-aardappel-auberginefamilie. De ontdekking verlegt ook de evolutionaire geschiedenis van de Solanaceaefamilie.

Source: livescience.com

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.