Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Daslook: een herontdekt knoflookgewas
Terwijl daslook vroeger vaak gewaardeerd werd als specerij en als geneeskrachtige plant, is de kennis over zijn gebruik inmiddels verregaand in de vergetelheid geraakt. Liefhebbers van knoflook en uien kunnen alle delen van deze vitaminerijke plant prima in de keuken gebruiken. Daslook is echter wel alleen gedurende een korte periode in het voorjaar te oogsten.
Zodra de sneeuwklokjes uitgebloeid zijn, komen de eerste sappig groene bladeren van de daslook boven de grond tevoorschijn. Wie daslook niet kent, hoeft alleen zijn neus te volgen: terwijl de jonge planten in het vroege voorjaar nog heel zacht naar knoflook ruiken, is de geur tijdens de bloeiperiode zo scherp en stekend dat het een brandend gevoel in de longen geeft.
Tussen maart en mei worden de jonge, voedingsstofrijke daslookbladeren verzameld, nog voordat de witte bloesem verschijnt. Vers, direct na het oogsten, smaken ze het beste. De bladeren kunnen in stukjes gehakt worden en rauw gebruikt worden voor het kruiden van soepen, salades en groentegerechten, maar ook in pannenkoeken of als broodbeleg. Gekookt verliest daslook weliswaar aan smaak, maar is het nog steeds een lekker alternatief voor bladspinazie. Ook de bloesem en knolletjes zijn eetbaar. Geraspt, in schijfjes gesneden of in z'n geheel doen ze qua smaak niet onder voor knoflook. Maar de oogsttijd is kort. In de vroege zomer verdwijnt de plant alweer in de grond, om volgend jaar op dezelfde plek opnieuw te groeien.
Daslook bevat talrijke zwavelhoudende substanties die aan de ene kant voor de typische geur en aan de andere kant voor de gezondheidsbevorderende eigenschappen verantwoordelijk zijn. Ze verbeteren de stroomeigenschappen van het bloed, laten de bloeddruk en het bloedvetgehalte dalen en remmen de groei van ziekmakende micro-organismen.