"Frank Levarht: "Costa Rica heeft er zin in"

"Vrijhandelsovereenkomt EU-Costa Rica baant weg voor grotere meloenenexport"

Rica Fruta, het dochterbedrijf van Levarht in Costa Rica is blij met de vrijhandelsovereenkomst die op 27 september is getekend tussen Costa Rica en EU-vertegenwoordigers uit Spanje, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Itali├ź. Het vrijhandelsakkoord trad gisteren, 1 oktober 2013, al in werking. Met het 'Generalized Systems of Preferences' (GSP) waarin Costa Rica is opgenomen, geniet Costa Rica van een lagere douaneheffing bij de import richting de EU-bestemmingen.Voor honeydew- en watermeloenen wordt er zelfs geen enkele douaneheffing gerekend. Met deze nieuwe overeenkomst is Costa Rica uitgesloten van de regeling, waarbij Europese importeurs 8,8% douaneheffing zouden moeten betalen vanaf 2014. Het treft naast de meloenen ook onder meer de ananas en bananensector. "Het intrekken van deze invoerheffingen garandeert continuïteit voor de Costa Ricaanse fruitexport en is belangrijk voor de verhouding tussen de EU-lidstaten en Costa Rica", vertelt Frank Levarht.

"De tuinders in Costa Rica zijn hier logischerwijs erg blij mee en zullen weer volop gaan telen. De verwachting is dat er rond de 750 hectare gele meloenen meer aangeplant zullen worden. De aanplant van watermeloenen zal nog iets hoger liggen. Voor Cantaloupe-meloenen worden er weinig verschuivingen verwacht ten opzichte van vorig jaar. De cijfers tonen nu dat er ongeveer 1.000 hectare meer meloenen geteeld gaan worden", zegt Levarht.

"Een zeer positief punt is dat er meer afvaarten zullen zijn ten opzichte van afgelopen jaar en dat de zeevrachttarieven weer iets 'normaler' zijn. Kortom Costa Rica heeft er zin in", besluit Frank enthousiast.

Voor meer informatie:
Levarht
Postbus 67
1430 AB Aalsmeer
Tel: +31 (0) 297 386611
Fax: +31 (0) 297 386666
fblevarht@levarht.nl
www.levarht.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven