Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“het gaat niet overal even goed en dat voelen wij ook”

Onderhandelingen over sociaal contract The Greenery

Tholen - "In de groenten- en fruitmarkt gaat het niet overal even goed en dat voelen wij ook." Daarmee verklaart Suzanne Labots van The Greenery de wens van de organisatie om het nieuwe sociaal contract te versoberen. Van een 'zorgwekkend verlies', waarover in het Reformatorisch Dagblad gesproken wordt, is volgens haar echter geen sprake.

Een opvallend bericht over The Greenery gisteren in het Reformatorisch Dagblad. De organisatie zou afkoersen op een 'zorgwekkend verlies'. Aanleiding voor het bericht zijn de onderhandelingen tussen The Greenery en de vakbonden over een nieuw sociaal contract. The Greenery heeft een doorlopend sociaal contract wat is afgelopen. De onderhandelingen zijn reguliere onderhandelingen. In het sociaal contract worden onder andere de rechten van werknemers geregeld bij reorganisaties. The Greenery wil het nieuwe sociale contract versoberen op basis van de tendens in de markt.

Verkoop Coforta-producten niet winstgevend
Toch is het bericht volgens Labots niet correct. "In een interne memo is gezegd dat er rekening moet worden gehouden met tegenvallende resultaten. Het gaat niet overal even goed. Dat is een tendens in de markt en die voelen wij ook. Maar het woord 'zorgwekkend' is door de journalist gekozen."
De kernactiviteiten van The Greenery zijn al jaren niet winstgevend en ook in 2012 was het resultaat uit de verkoop van producten van Coforta-leden negatief. De nettowinst van The Greenery wordt gerealiseerd dankzij de dochterondernemingen en de deelnemingen van de afzetorganisaties.


SAP
Tijdens de presentatie van de jaarcijfers is aangekaart dat de invoering van SAP dit jaar een kostenbesparing moet gaan realiseren: enerzijds doordat er een daling van de personeelskosten gerealiseerd kan worden, anderzijds doordat de implementatie wordt afgerond. De onderhandelingen over het sociale contract heeft hier volgens Labots niets mee te maken. "Dit is de algemene teneur in de markt."

Sociaal akkoord
De onderhandelingen met vakbonden CNV Dienstenbond, FNV en de RMU Werknemers hebben inmiddels geleid tot een concept voor een nieuw contract. Op verzoek van de vakorganisaties krijgt een onafhankelijk expert nu inzage in de cijfers van The Greenery om de financiƫle gezondheid van de onderneming te beoordelen en vervolgens te oordelen over het nut en de noodzaak van de voorgestelde versoberingen. Naar verwachting worden de onderhandelingen eind deze zomer afgerond.