Oegandees parlement stemt in met veldtest GMO-banaan

Onderzoekers van het National Agricultural Research Laboratories (NARL) in Kawanda, Oeganda, staan klaar om te beginnen met veldtesten van een genetisch gemodificeerde banaan, voordat deze banaan in 2021 verspreid wordt. Het parlement nam na jaren een wet aan waardoor dit mogelijk is.

Een wet uit 2012 geeft de onderzoekers de mogelijkheid om tests te doen buiten het laboratorium. De wet ligt momenteel bij de president voor de laatste handtekening. De wet heeft vijf jaar in het parlement gelegen voordat het voorstel werd aangenomen.

Onderzoeker Priver Namanya Bwesigye, van NARL, verklaarde in The Observer: "We hebben een aantal technieken die bijna afgerond zijn. Nu de wet is aangenomen, kunnen we verder met veldtesten." Dat betekent dat de bananenrassen bij de telers en de gemeenschappen getest worden om er zeker van te zijn dat ze resistent zijn in verschillende agro-ecologische zones. De onderzoekers hebben ten minste twee jaar nodig voor de veldtest. Dat betekent dat de GMO banaan in 2021 aan het grote publiek voorgesteld kan worden.

De nieuwe rassen zijn resistent tegen Banana Xanthomonas wilt en ze hebben een hoger vitamine A gehalte. Met die laatste eigenschap kan ondervoeding in de gemeenschappen in het land worden aangepakt.

Het gen dat gebruikt is om de resistentie in te bouwen, is afkomstig uit een groene paprika. Het pro-vitamine A gen is afkomstig uit een bananenras dat alleen in Zuidoost-Azië geteeld wordt. Banana Xanthomonas wilt is sinds 2001 aanwezig in Oeganda. Alle regio's werden getroffen, maar de grootste schade werd aangericht in het centrale en westelijke deel van het land.

Volgens schattingen heeft het land 4 miljard dollar schade opgelopen in de afgelopen tien jaar door de bacterie. Dat komt overeen met 17% van het bnp. Om de vernietiging te stoppen, werd een grote campagne opgezet waarbij telers werden opgeroepen om besmette bananen te vernietigen. Daarnaast werden ze opgeroepen om geen uitlopers van buren te gebruiken voor de aanplant, dat is de meest gebruikte methode in de lokale gemeenschappen. Het is ook een risicovolle methode waarbij de ziekte verspreid wordt. Tot slot moesten telers de mannelijke bloemen verwijderen om te voorkomen dat de bijen die de plantages bezoeken de ziekte verspreiden. De maatregelen vragen veel van de kleine telers en volgens de onderzoekers was het voldoende om de verspreiding in te dammen, maar is het geen duurzame oplossing. Het onderzoek naar een nieuw ras begon in 2004.

Ondervoeding is in delen van het land een probleem. Vooral de inname van vitamine A is laag. Dat heeft onder andere te maken met het dieet van de Oegandezen. In bepaalde gemeenschappen worden vooral aardappelen en zoete aardappelen geconsumeerd. De banaan met extra vitamine A moet helpen dit probleem aan te pakken.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018