Eerste TR4-resistente Cavendish ontwikkeld

Onderzoekers van de Technische Universiteit Queensland, in Brisbane, hebben een genetisch gemodificeerde mutant van de Cavendish ontwikkeld met een resistentie tegen TR4.

TR4 wordt veroorzaakt door de schimmel Fusarium oxysporum f.sp. cubense Tropical race 4 (TR4), ook bekend als Fusarium wilt. Wetenschappers van de Wageningen University & Research valideerden de data. Het onderzoek vond plaats tussen 2012 en 2015. Het testveld stond onder leiding van Professor James Dale van de universiteit in Queensland. Het onderzoek werd uitgevoerd op een commerciële bananenplantage buiten Humpty Doo in Northern Territory, Australia, waar eerder TR4 werd aangetroffen.

In de eerste test werden de genetisch gemodificeerde bananenplanten in een ernstig besmette bodem geplant. Een lijn Cavendish, waarin een gen van een resistente wilde banaan werd verwerkt bleef vrij van TR4, de overige drie lijnen toonden een robuuste resistentie.

Het team kloonde het zogenaamde RGA2 gen van een wilde voorvader van de eetbare banaan, Musa acuminata ssp. Malaccensis, die een aanzienlijke resistentie heeft tegen de TR4. Een gemodificeerde Cavendish lijn (RGA2-3) bleef vrij van TR4 in de drie jaar dat de test duurde. Drie andere lijnen waarin RGA2 toegevoegd was, toonden grote resistentie, met 20% minder planten die de ziektesymptomen toonden over een periode van drie jaar.

Van de controlegroep was 67% tot 100% van de planten dood of hevig besmet met TR4. Onder deze controlegroep was ook de Giant Cavendish somaclonal variant 218, die aangeprezen wordt vanwege de resistentie tegen TR4.

"Absolute doorbraak"
Het onderzoeksteam van Gert Kema, van de Wageningen University & Research was een partner van het onderzoek. De GM bananenlijnen tonen dat de activiteit van het gen RGA2 een sterke correlatie heeft met de resistentie tegen TR4," reageert Kema. "Dit is een absolute doorbraak, omdat het de eerste resistente genen tegen Fusarium wilt aantonen. Het is echter nog maar het begin, het licht aan het einde van de tunnel. De volgende stap is om de immense diversiteit in de wilde bananen in te zetten om het fruit te diversificeren en een veerkrachtige en duurzame bananenproductie voor iedereen op te zetten."

"In 2012 stelden we vast dat dit bananenras een waardevolle resistentie tegen TR4 heeft en het team van professor Dale heeft dit aangetoond door het onderliggende gen te klonen. Onze rol was om de infecties te valideren."

De Cavendish heeft van nature al het gen RGA2 in zich, maar het gen is niet erg actief in besmette planten. In nieuw onderzoek wordt gezocht naar manieren om het gen te activeren. De onderzoekers zijn begonnen om het testveld op dezelfde plantage uit te breiden waar vier lijnen met RGA2 resistentie, en nieuw ontwikkelde lijnen met een gemodificeerde Grand Nain en Williams Cavendish geteeld worden. Ze hebben de mogelijkheid om uit te breiden tot 9.000 planten. In de komende vijf jaar wordt de opbrengst en andere eigenschappen onderzocht.
 
Meer informatie:
Prof. Dr. Ir. Gert Kema 
Tel: +31 317 480632 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018