Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Angelo Friesen geeft schorseneren een nieuw jasje met Nero’s Snacks

Van keukenmeidenverdriet naar borrelsnack-genot

''Het is een koude, zonnige namiddag in Castenray als we het erf oprijden van de familie Friesen. Midden in het dorp staat een prachtige, oude boerderij met karakteristieke rode dakpannen en een imposante schuur. In de zomer is het vast een plaatje, als de schuurdeuren worden omgeven door hortensia's en de tuin vol in bloei staat. Hier, waar al vijf generaties lang wordt geboerd, woont en werkt Angelo Friesen (27). Maar waar zijn voorouders zich vooral richtten op de traditionele akkerbouw, bewandelt Angelo een ander pad. Hij is een vernieuwer, een creatieve ondernemer die met Nero's Snacks een nieuw hoofdstuk toevoegt aan de familiegeschiedenis,'' schrijft ZON.

© ZON

Van tractorliefhebber tot voedselvernieuwer
Als kind was Angelo al verknocht aan het boerenleven. "Ik was het liefst thuis, altijd aan het wachten totdat school voorbij was en ik weer met mijn vader op de tractor kon stappen," vertelt hij terwijl we door de schuur lopen. "In de zomervakantie hielp ik mee op het land. Er was altijd bedrijvigheid en er kwamen veel mensen over de vloer. Personeel, vrienden, klanten, collega's, dat vond ik geweldig." Toch moedigde zijn familie hem aan om verder te kijken dan het familiebedrijf. "Ga maar iets anders leren, zeiden ze. Je kunt altijd nog terugkomen." En dat deed hij. Na een korte flirt met de handel – oude tractoren opknappen en verkopen in Noord-Afrika – volgde een studie landbouwmechanisatie in Apeldoorn. Maar door rugproblemen moest hij nadenken over een andere invulling van zijn toekomst. Hij koos voor de HAS in Den Bosch, waar hij zich verdiepte in voedselinnovatie en ondernemerschap. Daar ontstond, min of meer toevallig, het idee voor Nero's Snacks.

Zo knapperig was schorseneer nog nooit© ZON
Tijdens een minor in Venlo moest Angelo een businessidee uitwerken. "Ik zag met eigen ogen hoeveel groenten met een vormfout werden weggegooid en dat vond ik zonde," legt hij uit. "Schorseneren bijvoorbeeld, die hebben een ongelijke vorm en zijn lastig te schillen. Dat bracht me op het idee om er snacks van te maken." Niet zomaar een snack, maar een vulling die voor 90% uit schorseneer bestaat – een unicum in de voedingsindustrie, waar groentesnacks vaak slechts 30 tot 50% groente bevatten. De eerste experimenten deed hij samen met klasgenoten en docenten. Na veel testen en bijschaven had hij een product dat goed in de smaak viel. "We presenteerden het aan een panel van ondernemers en er waren meteen geïnteresseerde investeerders, maar ik was nog met mijn studie bezig, dus ik legde het project even stil. Toch bleef ik geregeld de vraag krijgen: zijn ze al ergens te koop?"

Van idee naar onderneming
Tijdens het afstudeerjaar van de HAS kreeg Angelo de kans om zijn bedrijf echt op te zetten via het 'Topklas Ondernemen'-traject. "Dat was het moment om door te pakken. Ik onderzocht of het haalbaar was en toen bleek dat het potentie had, ben ik volop met Nero's Snacks aan de slag gegaan."

Vandaag de dag runt Angelo het bedrijf naast zijn werkzaamheden in het familiebedrijf en elders. "Drie dagen per week werk ik als assistent-teeltmanager bij een plantenkwekerij, de andere dagen besteed ik aan Nero's Snacks en de werkzaamheden op het land." Schorseneren zijn namelijk, naast pastinaak en asperges, nog steeds een belangrijk gewas op de boerderij van zijn ouders. "We telen ze hier al generaties lang, maar nu krijgen ze een nieuwe bestemming."

Een vergeten groente met toekomst
Schorseneren - ook wel 'keukenmeidenverdriet' genoemd, vanwege het plakkerige sap dat bij het schillen vrijkomt en moeilijk van je handen te krijgen is - waren na de oorlog een populaire groente, maar raakten daarna in de vergetelheid. "Qua smaak zitten ze tussen koolrabi en bloemkool in," legt Angelo uit. "Heel veelzijdig en erg lekker, maar het schoonmaken is een gedoe, eerlijk is eerlijk. Ik werk nu aan een machinale oplossing voor het schillen, samen met mijn broer en vader. Zo gaat dat hier: we bedenken iets en bouwen het zelf." Zijn vader Wiel, die samen met zijn vrouw Angelique het familiebedrijf runt, is enthousiast over Angelo's innovatieve ideeën. "Het draait uiteindelijk om een goede boterham," zegt hij nuchter. "Nieuwe generaties hebben nieuwe ideeën, en dit is een heel goed idee. Het is lekker, duurzaam en verspilling wordt tegengegaan."

© Zon

De kracht van samenwerking
Angelo heeft geleerd dat innovatie vaak buiten de gebaande paden ligt. "Horecamensen en telers spreken elkaar normaal niet snel, maar daar zit juist de winst. Door samen te werken kom je op nieuwe ideeën. Zijn advies aan andere telers? "Doe vooral wat je leuk vindt. Veel telers starten neventakken, maar als je het niet met passie doet, houd je het niet vol." Voor de toekomst heeft Angelo ambitieuze plannen: uitbreiding van het klantenbestand en een breder assortiment, met seizoensgebonden producten. "In ieder seizoen worden weer andere groenten geteeld met reststromen. Daar kun je natuurlijk van alles van maken. Zo heb ik inmiddels van onze pastinaak ook al snacks weten te maken. Eigenlijk is alles klaar om uit te breiden en om nieuwe productideeën uit te werken. We hebben een professionele keuken, een grote vriezer en we werken aan een manier om groenten machinaal te schillen. Nu is het een kwestie van groeien."

Met Nero's Snacks geeft Angelo Friesen niet alleen een vergeten groente een nieuw leven, hij laat ook zien dat innovatie en traditie hand in hand kunnen gaan. In de historische boerderij van Castenray wordt hard gewerkt aan de toekomst van duurzame voeding – en dat smaakt naar meer.

Voor meer informatie:
ZON
Venrayseweg 102
5928 RH Venlo
Tel: +31 77 323 9999
info@royalzon.com
www.royalzon.com

Publicatiedatum: