Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karel Vaes, Hellingenfort:

"Als boontjes via luchtvracht als luxeproduct verkocht kunnen worden, kunnen kersen dat ook"

Tholen - Het kersenseizoen bij Hellingenfort verloopt volgens eigenaar Karel Vaes uitstekend. "Het is een heel mooi seizoen. De vele zon maakt de kersen extra zoet, de opbrengst is mooi en de Haspengouwse bodem is goed bestand tegen hitte en droogte, waardoor we verwachten een sterk seizoen te draaien", vertelt de teler van het bedrijf uit Haspengouw. De warme temperaturen zijn, zo stelt hij, daarbij juist koren op de molen voor de consumptie: "Een typisch seizoensproduct als kersen vliegt dan in deze periode over de toonbank."

Het seizoen begon voor Hellingenfort half juni, waarbij inmiddels de focus ligt op de Kordia-variëteit. "Van de vroegere variëteiten zijn we niet overtuigd, op een enkeling na, maar de Kordia is dit seizoen weer zeer goed. Deze periode is uitermate intensief. We zijn elke dag vanaf 's morgens 5.00 uur bezig en krijgen een uur later de eerste berichten van handelaren, maar we willen ons nu eenmaal onderscheiden in snelheid. Dat wil zeggen dat een korte keten bij ons betekent dat een kers een uur na de pluk gesorteerd moet worden. Alles moet vervolgens twee à drie uur na de pluk in het circuit zitten. De kers moet proeven alsof je ze net van de boom geplukt hebt. Toch is dat elke dag een uitdaging. Zeker met luchthavenslots, organisatie, vertragingen, maar als we ons hoofd koel houden lukt het elke avond weer. En dan geeft toch een zeer bevredigend gevoel."

De ondernemer ziet dan ook, zo stelt hij, dat deze kwaliteit doorbreekt als een soort primeur binnen het primeursegment. "We werken enkel met een strikt handmatig proces, waarbij wordt gestreefd naar de hoogste kwaliteit door geen machines te gebruiken. Het is voor ons de enige optie. We zweren hierbij en zien dat we hier steeds meer gelijk in krijgen vanuit de handel en speciaalzaken. Dat is een strijd van 10 jaar geweest, maar we lijken deze eindelijk te winnen. Het grootste probleem in de handel is lange tijd namelijk kortzichtigheid bij inkopers geweest, die hun portfolio beschermen met goedkoop aankopen en marge maken in de opportuniteit. Ik denk dat we moeten groeien naar stabiele vertrouwenslijnen. Daar sorteren wij de klanten ook op. We gaan niet met iedereen in zee. Je moet een engagement hebben dat je het merk meedraagt."

Luchtvracht
Op deze manier heeft Karel inmiddels goede relaties met Nederlandse afnemers, maar er is, naast de eigen binnenlandse markt, ook interesse uit landen als Frankrijk. Bovendien komt er zelfs vraag vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Karel benadrukt dat zijn kersen een premium product zijn dat steeds meer aftrek vindt over de hele wereld: "Als je boontjes kunt vliegen, kun je kersen ook zien als luxeproduct voor luchtvracht. Daar wil men best wat extra betalen voor een goede kwaliteit kers."

De droogte en warmte van de laatste tijd gooien daarbij vooralsnog ook geen roet in het eten, gaat hij verder. "De bodem helpt daarbij. Het is namelijk uitermate belangrijk hoe je deze behandelt. We hanteren regeneratief bodembeheer met microbiologische processen en organische mest, waardoor de bodem veerkrachtig is. Bovendien zijn we sinds kort ook gespecialiseerd in een nieuwe snoeitechniek. Dat doet wonderen. De bomen blaken van gezondheid."

Variëteiten volgen elkaar op
Vooruitkijkend verwacht Karel een soepele doorloop naar het einde van het seizoen: "Mits het weer zich goed houdt. Desalniettemin is het grootste deel van onze kersen overkapt, dus zijn we beschermd tegen eventuele grillen. Maar de markt loopt goed en de variëteiten volgen elkaar netjes op. Ik verwacht dat volgende week de Regina aan de beurt is. Die heeft zon nodig om lekker te zijn, en die heeft hij gehad, waardoor de Regina dit seizoen een waardige smaakopvolger van de Kordia is. Vervolgens zullen we tot midden augustus onze kersen aan kunnen bieden."

Wat hem wel opvalt, is een nieuwe dynamiek binnen het fruitlandschap. "We zijn verlost van de druk van omschakelaars, die uitbreiden vanuit de hardfruitteelt. Kersenteelt is complex, het vraagt vakmanschap en is niet iets wat je er zomaar bij doet. Dat heeft de kwaliteit kersen op de markt nog wel eens geschaad in de afgelopen jaren, maar nu zien we dat smaak weer doorslaggevend wordt. Die trend, waar wij als bedrijf ons al jaren hard voor maken, zet zich nu voort en daar zijn we uitermate blij mee", besluit Karel.

Voor meer informatie:
Karel Vaes
Hellingenfort
Helshovenstraat 16A
3840 Borgloon, België
Tel: +32 477 50 03 23
[email protected]
www.fruitmethartenziel.be