Stichting Week Zonder Vlees heeft een nieuw bestuur gepresenteerd om de eiwittransitie in Nederland en Europa te versnellen. Oprichter Isabel Boerdam benadrukt dat de overstap naar meer plantaardige eiwitten niet snel genoeg gaat en dat de stichting met frisse energie en nieuwe strategieën de volgende fase inluidt.
Uit de Eiwitmonitor, opgesteld in opdracht van het ministerie van LVVN, blijkt dat Nederlanders nog steeds meer dierlijke dan plantaardige eiwitten consumeren (61% vs. 39%). Marleen Onwezen, expertiseleider Consumentengedrag bij Wageningen University & Research, ziet wel een lichte verandering: "We zien een voorzichtige verschuiving in de richting van meer plantaardige eiwitconsumptie, maar het gaat niet hard genoeg."
Daarnaast toont de Monitor Merk & Maatschappij 2024 aan dat consumenten minder aandacht hebben voor duurzaamheid bij hun aankopen, wat invloed heeft op de vraag naar vegetarische en plantaardige alternatieven. Dit stelt supermarkten en producenten voor een uitdaging.
Nieuw bestuur brengt brede expertise
Om de eiwittransitie te versnellen, is per februari 2025 een nieuw bestuur geïnstalleerd. De samenstelling brengt een mix van ervaring in marketing, communicatie, transitiestrategie en de voedingsindustrie. Naast Isabel Boerdam als niet-uitvoerend bestuurslid, bestaat het bestuur uit Karin Bijveld, Madelon Schaap, Natascha Kooiman, Rocus Troost en Roger van Hoesel. Samen willen zij de industriebrede samenwerking en communicatie versterken, cruciale elementen om de eiwittransitie vooruit te helpen.
De achtste editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel start in maart, waarmee de stichting opnieuw aandacht vraagt voor een duurzamer eetpatroon.
Voor meer informatie:
Week Zonder Vlees
Entrepotdok 57A
1018 AD Amsterdam
[email protected]
www.weekzondervlees.nl