Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Agrinova Bio 2000

"We hebben ons niet laten meeslepen om te vroeg te oogsten"

Het Siciliaanse citrusseizoen is in volle gang. De opbrengsten liggen op hetzelfde niveau als voorgaande jaren, hoewel de vruchten gemiddeld wat kleiner zijn. "Door de regen en hoge luchtvochtigheid zijn er enkele problemen met de houdbaarheid van het fruit, maar binnen ons bedrijf hebben we geen gevallen van rot geconstateerd", zegt Francesco Ancona, directeur van telersvereniging Agrinova Bio 2000. "Onze klanten zijn erg tevreden, vooral omdat we het citrus onbewerkt leveren, zonder enige behandeling na de oogst. Bovendien hebben we geen haast gehad om te vroeg te oogsten. Het is essentieel om het citrus pas te plukken wanneer het volledig rijp is, met de juiste zuurgraad en suikerwaarden."

De 61 aangesloten bedrijven bij Agrinova Bio 2000 hebben samen een areaal van 616 hectare. Hiervan is 55% beplant met citrus, met name sinaasappelen, citroenen en mandarijnen. Ongeveer 10% is gewijd aan de teelt van groenten in de vollegrond en in de kas, nog eens 10% aan de teelt van noten, 5% aan tropisch fruit zoals avocado's (een groeiende sector dankzij klimaatverandering), 5% aan olijven en de resterende 15% aan akkerbouw. De gemiddelde bedrijfsgrootte is ongeveer 10 hectare. Veel bedrijven combineren tuinbouw met bijvoorbeeld agrotoerisme of educatieve activiteiten.

"De aanhoudende droogte", zegt Biagio Pulvirenti, voorzitter van de coöperatie, "zet veel Siciliaanse telers zwaar onder druk. Sommigen hebben hun land zelfs moeten opgeven. Over het algemeen heerst er veel frustratie, vooral vanwege het gebrek aan steun vanuit de overheid. Onze sector wordt aan zijn lot overgelaten, waardoor we nauwelijks vooruit kunnen plannen en te maken hebben met complexe uitdagingen. Teeltkosten stijgen zo sterk dat ze vaak hoger uitvallen dan de opbrengsten."

Wat betreft nieuwe ontwikkelingen ziet Pulvirenti een groei in tropische fruitteelt, vooral avocado's. "Avocado's zijn zeer gewild en worden steeds vaker geplant in plaats van citroenen, die de afgelopen jaren ontzettend lage prijzen hebben gekend. Siciliaanse biologische avocado's leveren een aantrekkelijke prijs op: onze klanten betalen gemiddeld € 5 per kilo."

"In Zuid-Italië kampen teeltbedrijven met torenhoge kosten, ondanks de uitstekende kwaliteit van hun producten", vervolgt Pulvirenti. "De kosten voor transport, irrigatiewater, energie, personeel en sociale lasten maken concurrentie op de markt vrijwel onmogelijk."

"Klimaatverandering is een structureel probleem", vult Ancona aan. "De temperaturen zijn tot nu toe veel hoger dan gemiddeld, en we moeten irrigeren om de droogte te compenseren. Waterbekkens staan droog en de grond is uitgedroogd. Daarom is Sicilië officieel aangewezen als risicogebied voor droogte en woestijnvorming. Dit heeft geleid tot veranderingen in de fruitteelt. Momenteel oogsten we pompoenen en courgettes. Over een paar weken beginnen we met venkel en artisjok. Andere biologische vollegrondsgroenten zijn aardappelen, tomaten, uien, wortelen en oranje pompoenen."

Ondanks deze uitdagingen laten de biologische bedrijven van Agrinova indrukwekkende veerkracht zien. Door regeneratieve teelttechnieken is het organische stofgehalte in de bodem verhoogd van 2% tot 6%, terwijl het gemiddelde in Sicilië rond de 1% ligt. Dit helpt de verwoestijning tegen te gaan.

"De daling van de consumptie van biologische producten in 2023 in Italië komt door een afname van de vraag in het algemeen en door een gebrek aan promotie. Toch zien we momenteel een stijging in de verkoop van biologisch citrus, misschien ook omdat de prijzen sinds begin november flink zijn gedaald. Er komt veel fruit uit Spanje op de markt, maar ook uit Turkije, Egypte en Marokko via grote Europese kopers."

De afzetkanalen van Agrinova Bio 2000 zijn gespecialiseerde winkels, lokale supermarkten en veertig solidaire aankoopgroepen, waarvan een dozijn in Noord-Italië en de rest verspreid door Europa. "We willen onze afzet diversifiëren en richten ons op alternatieve afzetkanalen. Een deel van onze oogst gaat naar schoolkantines, en sinds een paar jaar bieden we ook online verkoop aan in Italië, met levering binnen 48 uur na bestelling."

Voor meer informatie:
OP Agrinova Bio 2000
Via Anzalone, 12 bis/E
95024 Acireale (CT) – Italië
Tel: +39 (0)95 877811
[email protected]
www.agrinovabio2000.it