Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trage start Frans frambozenseizoen

Fruits Rouges & Co betrekt sinds een dag of twintig frambozen bij lokale telers. Het is de langverwachte start van het Franse seizoen van een fruitsoort die inmiddels standaard is in het Franse eetpatroon. "Als handelaren gespecialiseerd in zachtfruit is het ons doel om de consumptie van frambozen aan te zwengelen en de aanwezigheid ervan in de schappen uit te breiden. We hebben hier de afgelopen jaren hard aan gewerkt en vandaag de dag kunnen frambozen het hele jaar door worden gegeten. Dus wanneer de Franse oogst arriveert, is de reflex er om over te schakelen op Franse frambozen, net zoals dat gebeurt bij andere fruitsoorten", meldt Stéphane Decourcelle van Fruits Rouges & Co.

Een trage start van het seizoen
Ondanks duidelijke verwachtingen van de consument was de start van het seizoen moeilijk. "In de dertig jaar dat ik nu in de sector zit, heb ik zelden zo'n trage start van het seizoen gezien in het noorden van het land. Dat komt door de overvloed aan Spaans en Marokkaans product op de markt en aan het recente warme weer dat een rem heeft gezet op het rijpen van het fruit. Anderzijds zijn de temperaturen lang veel te laag geweest, wat de ontwikkeling van het fruit belemmerde. Het resultaat is een vrij beperkte aanvoer op dit moment, wat een impact kan hebben op de volumeverbintenissen die we zijn aangegaan met onze klanten. We hebben dus te kampen met een tekort aan de vooravond van de Nationale Feestdag op 14 juli. Dat kan een probleem worden voor ons."

Stabiel areaal
Voldoende frambozen telen om de Franse markt te bevoorraden is een grote uitdaging die Fruits Rouges & Co elk jaar opnieuw aangaat. "In Frankrijk beantwoordt de teelt niet aan de behoeften van de markt. In het verleden waren de prijzen niet voldoende lonend voor de inspanningen van de telers. Een andere factor die de ontwikkeling van de teelt beperkt, is arbeid. Het maakt 70% van de teeltkosten uit. Hierdoor zijn Franse frambozen in het nadeel ten opzichte van het Portugese, Spaanse en Marokkaanse fruit, want in die landen is arbeid niet zo duur. Als gevolg daarvan neemt het areaal nauwelijks toe, maar we werken hard en slagen er elk jaar weer in om de telers een goede prijs aan te bieden. In dit seizoensbegin zijn de prijzen alvast tevredenstellend", besluit Stéphane Decourcelle.

Voor meer informatie:
Stéphane Decourcelle
Fruits Rouges & Co
Tel: +33 (0)3 23 28 49 49 (Frankrijk)
[email protected]
www.fruitsrougesandco.com

Publicatiedatum: