Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We hopen op een prijsstijging voor het steenfruit"

"In 2024 knopen we weer aan met een normaal oogstniveau in het steenfruit, wat op zich dus een herstel inhoudt in vergelijking met de afgelopen jaren. Nu zijn de steenfruitprijzen nog niet erg hoog, maar we hopen daar verbetering in te zien de komende weken", zegt Cristian Tozzi van het Italiaanse Tozzi Frutta, een teeltbedrijf met ruim 100 hectare boomgaarden. Daarnaast betrekt het familiebedrijf ook product bij andere telers en heeft het een pakstation.

Cristian Tozzi

"We telen abrikozen, perziken, nectarines, kiwi's, pruimen en peren", vertelt Tozzi, "waarvan we ongeveer 60% exporteren naar onder meer Duitsland, Polen, Nederland, België, Oostenrijk en Tsjechië. We leveren vooral aan supermarktketens. We maken deel uit van de coöperatieve CEOR dat vanuit Romagna veel groenten en fruit in het buitenland afzet."

Big Top nectarines

"2024 is geen jaar met een volledige oogst voor het steenfruit, maar we zetten wel het herstel in na de rampen van de afgelopen jaren met vorst en overstromingen. De teelt ligt 10-15 dagen voor op schema en dit heeft geleid tot een overlapping met fruit uit andere gebieden. Er is dus wat overaanbod en de prijzen zijn momenteel niet al te hoog. Door de vroege rijping zijn ook de maten van het fruit wat teruggevallen. We hopen dat de situatie zich de komende weken zal normaliseren, zodat de prijzen iets kunnen stijgen."

Lady Cot abrikozen

De koelruimtes van Tozzi Frutta zijn een paar jaar geleden gerenoveerd en gemoderniseerd. Op dit moment wordt ook de laatste hand gelegd aan een bijkomende lading zonnepanelen, waarmee 240 kWh zal worden toegevoegd aan de al bestaande 180 kWh op het dak van het pakstation.

"Een paar weken geleden hebben we ons kunnen aansluiten bij de GBA Perzik en Nectarine van Romagna en we hebben al de eerste leveringen gedaan. Met dit keurmerk zouden we onze hoge kwaliteit optimaal moeten kunnen benutten op de markt", zegt Cristian, die samen met zijn ouders, broer en zus werkzaam is in het familiebedrijf dat opgericht is door de vader.

Cristian Tozzi in de lange gang met de bewaarkamers

De oogst van perziken en nectarines loopt in een normaal jaar van eind mei tot eind september. Dit jaar kunnen ook de late rassen vervroegd op de markt komen, al zal dat afhangen van het weer tussen nu en september.

"Ook voor kiwi's ziet de oogst er veelbelovend uit. We telen Hayward kiwi's en de gewassen staan er beter op dan de afgelopen jaren", besluit Tozzi.

Voor meer informatie:
Tozzi Frutta
Via Zampeschi 172
47122 Forlì (Italië)
[email protected]
www.tozzifrutta.it

Publicatiedatum: