Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Gele pruimenoogst valt erg tegen"

Het steenfruitseizoen is bijna halverwege in de Spaanse regio Extremadura. "De vraag naar pruimen is redelijk goed", zegt Ramón Fernández van Arrofrut. "Op dit moment is er een groot aantal variëteiten die het goed doen in de export, vooral paarse rassen. Maar we zien nu al dat de oogst van de late gele rassen heel beperkt zal zijn."

"Vooral de oogst van de belangrijkste gele rassen, zoals Golden Globe of Blondy, zal praktisch nihil zijn. De andere gele rassen, waarvan er veel nieuw zijn en ondertussen al geplukt zijn, zijn er ongeveer 30-40% minder kilo's geoogst."

"Pruimenbomen zijn geen zelfbestuivers. We denken dus dat de mindere opbrengst te wijten is aan het weer tijdens de bloeiperiode", zegt Ramón. "Bij het uitdunnen zagen we al dat er minder vruchten aan de bomen hingen."

Ramingen voor de pruimenoogst in Extremadura, de belangrijkste Spaanse teeltregio, gaven aan het begin van het seizoen al een daling van 20% aan (-18.000 ton volgens het ministerie van Landbouw) ten opzichte van 2023, maar met het verstrijken van de maanden en de evolutie van de gele rassen zullen deze cijfers moeten worden herzien. "Maar er is niet alleen het klimaat", merkt Ramón Fernández op, "de pruimen- en steenfruitteelt in het algemeen gaat er op achteruit in Extremadura omdat er steeds minder arbeidskrachten beschikbaar zijn en arbeid ook duurder wordt. Er zijn telers die overstappen op intensieve amandel- of olijfteelt, want die kunnen gemechaniseerd worden."

"Het seizoen zal daarom naar verwachting korter zijn, zowel voor pruimen als voor de rest van het steenfruit", vervolgt hij. "Maar de kwaliteit is erg goed en omdat de bomen minder vruchten dragen, zijn de maten groter. Op die manier komt het gebrek aan kilo's minder tot uiting."

"Hierdoor waren de prijzen tot een week geleden voor alle steenfruitsoorten hoger dan andere jaren. In deze week en de daaropvolgende week zien we over het algemeen altijd een daling in de prijzen en de afzet omdat er meer fruit op de markt komt. Toch kunnen we nu al stellen dat de prijzen voor gele pruimen dit seizoen vrij hoog zullen zijn wegens het tekort aan volumes."

Voor meer informatie:
Arrofrut S.L.
Carretera Nacional 430 km 17.1
06711 Gargaligas
Badajoz (Spanje)
Tel: +34 650 922 840
[email protected]
https://arrofrut.com

Publicatiedatum: