Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Copa Fresh over het steenfruitseizoen in Catalonië

"Iets kleinere oogst, betere kwaliteit, maar slechtere markt"

Het steenfruitseizoen begint echt vorm te krijgen in de Spaanse regio Catalonië nu er volop geoogst wordt. Het slechte weer in Noord-Europa heeft tot nu toe niet geholpen om de afzet te stimuleren en de opeenstapeling van kleine maten heeft de nectarineprijzen onder druk gezet, zelfs nog voor het begin van het seizoen.

"In Lleida is de opbrengst iets lager dan vorig jaar, maar de kwaliteit van het fruit is over het algemeen beter. De valse noot moeten we vooral in de marktsituatie zoeken", zegt Albert Carnicé, commercieel directeur van Copa Fresh, een Catalaans bedrijf dat steen- en hardfruit teelt en afzet.

"Tot nu toe stond de nectarinemarkt onder druk door de grote hoeveelheid kleine maten, iets wat vaak gebeurt bij de vroegste rassen. Hierdoor worden kleine nectarines in punnets verkocht voor één euro. Er zijn echter goede en stabiele prijzen voor het grotere fruit, omdat de beschikbaarheid daarvan minder is", legt hij uit.

"Van perziken zijn er op dit moment wat minder volumes beschikbaar in Spanje, waardoor de prijzen iets zijn gestegen", vertelt de commercieel directeur.

"En de afgelopen twee weken heeft het gebrek aan vraag naar abrikozen, in combinatie met de oogst van twee of drie rassen die vrij veel volume opleveren, geleid tot een prijsdaling van ongeveer 50 cent per kilo. Het lijkt er ook op dat Frankrijk dit jaar een goede oogst heeft, evenals Griekenland en Turkije. In het algemeen is er elk jaar meer teelt in Oost-Europa en zelfs in Duitsland, maar ook in onder meer Albanië en Kazachstan. Dit zet de prijzen steeds sneller onder druk."

Het koude en regenachtige weer in verschillende Noord-Europese landen heeft de consumptie ook niet bevorderd. "We slepen een consumptiecrisis met ons mee sinds het voorbije peren- en appelseizoen, dat tot januari zeer hoge prijzen liet optekenen als gevolg van de kleine oogst in Italië. Hoewel de afzet ook toen niet erg hoog was, zijn er van februari tot juni erg weinig peren verkocht en de komst van importproduct uit het zuidelijk halfrond heeft de prijzen dan doen kelderen", legt Albert Carnicé uit.

"De komende twee tot drie weken zullen beslissend zijn voor de trend van het steenfruitseizoen. Als er grote maten beschikbaar zijn, als de vraag in Noord-Europa verbetert en als we de prijs voor de punnets en voor de middelgrote maten met ongeveer 15 cent kunnen verhogen met behoud van de goede kwaliteit, kan het nog een goed steenfruitseizoen worden", stelt de verkoopdirecteur van Copa Fresh.

Het bedrijf uit Lleida heeft, net als andere bedrijven in de regio, zijn strategie veranderd in de teelt van steen- en hardfruit. "We bestemmen iets minder areaal aan de teelt van steenfruit om ons te kunnen concentreren op peren en appelen. We willen jaarrond een constanter werkvolume om de stress te vermijden die gepaard gaat met seizoenen waarin in korte tijd veel volumes worden afgezet."

Voor meer informatie:
Albert Carnicé
Copa Fresh
Tel: +34 973603915 (Spanje)
[email protected]
www.copafresh.com

Publicatiedatum: