Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geodis lanceert nieuwe spoorverbinding tussen Polen en Spanje

De intermodale operator Geodis heeft zijn goederendiensten per spoor uitgebreid met een nieuwe verbinding met een vaste dienstregeling. Op 11 juni reed de eerste goederentrein tussen Łódź en Barcelona in een rechtstreekse spoorverbinding tussen Polen en Spanje.

Op deze eerste rit vertrokken de goederen van klanten in 44 containers en/of wissellaadbakken, elk met een laadvermogen van 26 ton, vanaf de vrachtterminal in Łódź. De trein kwam slechts drie dagen later in Barcelona aan, vanwaar de distributie naar de verschillende eindbestemmingen plaatsvond. Later op de dag keerde de trein terug naar Polen met goederen uit Spanje. Eén trein vervangt 44 vrachtwagens.

De dienst is een voorbeeld van het vermogen van Geodis om multimodale opties te bieden, die wegtransport naadloos combineren met spoorvervoer, waardoor een veilige goederenstroom en meer flexibiliteit bij het beheren van pieken in de vraag mogelijk worden.

Meer goederen met minder energieverbruik
Het leveren van goederen per spoor stoot vijf keer minder CO₂ uit dan wanneer dezelfde afstand over de weg wordt afgelegd en twaalf keer minder dan luchttransport. De spoorverbinding maakt de levering van 1.000 ton goederen uit verschillende sectoren mogelijk.

De spoorroute tussen Łódź en Barcelona is weliswaar bijna 160 km langer dan de reis over de weg, maar vermindert de CO₂-uitstoot met 79%. Bovendien is het energieverbruik 57% lager.

Dynamische ontwikkeling van goederenvervoer per spoor
In de eerste fase van dit project voorziet de dienstregeling in één trein per week die elke dinsdag uit Łódź vertrekt. In de andere richting vertrekt de trein op vrijdag vanuit Barcelona.

"De nieuwe spoorverbinding tussen Łódź en Barcelona biedt klanten tal van voordelen, omdat zendingen punctueel kunnen worden vervoerd en de CO₂-uitstoot aanzienlijk wordt beperkt", zegt Marc Vollet, COO bij Geodis European Road Network. "Geodis is een grote intermodale operator en we zijn er trots op dat we de spoorwegoplossing in Europa verder kunnen ontwikkelen. We hebben grote ambities voor deze nieuwe lijn, aangezien we van plan zijn om de frequentie in de nabije toekomst te verhogen naar twee treinen per week."

Deze nieuwe multimodale verbinding is een aanvulling op het bestaande multimodale netwerk van Geodis, dat bijna 120 treinen per week door heel Europa laat rijden.

Voor meer informatie:
GEODIS
geodis.com

Publicatiedatum: