Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru: Gember rijp genoeg om per schip te versturen

Het gemberseizoen in Peru begon in mei en tot nu toe werd het product per vliegtuig naar de VS vervoerd. De gember was nog niet rijp genoeg om twee of drie weken over zee te worden vervoerd, maar dat verandert nu. "Nu is de gember eindelijk rijp genoeg om per schip te worden verscheept," zegt Roger Zardo van JLZ Produce. "Ons eerste schip vertrekt aanstaande zaterdag en zal over twee tot drie weken aankomen aan de westkust," voegt hij toe.

De verschepingen van het nieuwe seizoen vanuit Peru zijn iets eerder begonnen dan verwacht. Telers stonden te popelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen, omdat het vorige seizoen vroeg eindigde. Nu de velden rijp zijn, nemen de opbrengsten toe en is het seizoen officieel van start gegaan.

Areaal
Vorig jaar daalde de Peruaanse gemberproductie door een verminderd teeltareaal. Hoewel het areaal dit jaar toeneemt, wordt opnieuw een kort seizoen verwacht. "Ik denk dat de beschikbaarheid in januari of februari zeer beperkt zal zijn," zegt Zardo. Dit komt voornamelijk door de grote vraag naar gember vanwege de gezondheidsvoordelen. "Sapjes maken daar een groot deel van uit, maar we zien ook een voortdurende stijging in de vraag naar verse gember." Tijdens de coronapandemie nam de vraag naar zowel gember als kurkuma een vlucht en sindsdien blijft deze stijgen.

JLZ zal gember uit Peru aanbieden zolang het beschikbaar is. Om het gat tussen februari en mei te overbruggen, zal het bedrijf net als dit jaar overschakelen op levering uit Mexico en Costa Rica. Zardo is erg positief over de kwaliteit van de Peruaanse gember omdat het groeiseizoen gunstige weersomstandigheden kende.


Vers geoogste gember op vrachtwagen

Prijskloof
De prijs van biologische gember ligt momenteel rond de $75 - $80 per doos van 13,6 kg. Hoewel dit hoog lijkt voor mensen die de prijzen eerder zagen dalen tot historische dieptepunten, is er een verklaring voor dit grote prijsverschil. In het verleden was er een overvloed aan gember op de markt, wat de prijs lager hield. Daarnaast concurreren Peruaanse gembertelers met een grote informele markt in het land. "Het verschil tussen de informele en formele markt in Peru komt voornamelijk door de manier waarop ze omgaan met illegale arbeid, voedselveiligheid en traceerbaarheid," legt Zardo uit. "Daardoor kan een doos gember van 13,6 kg op dezelfde markt zowel $40 als $80 kosten."


Gember wordt geoogst.

Voor meer informatie:
Roger Zardo
JLZ Produce
Tel (+1) 831-320-2028
[email protected]
https://jlzproduce.com/

Publicatiedatum: