Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Prijs kleine nectarines omlaag bij start oogst in Catalonië en Aragón"

In het zuiden van Spanje, met name in Andalusië en Murcia, loopt de steenfruitoogst weer op z'n einde, maar in het noorden, meer bepaald in Catalonië en Aragón, waar ongeveer 80% van het Spaanse steenfruit wordt geteeld, beginnen de volumes nu pas toe te nemen. Het gros daarvan wordt in juli en augustus geoogst.

Omdat de oogst in Murcia vroeger van start was gegaan, werd een goede start van het seizoen in het noorden van het land voorspeld. Daar loopt de oogst immers niet voor op schema, waardoor grote overlappingen zoals vorig jaar worden vermeden. Bovendien hebben de gevreesde restricties op de watertoevoer niet plaatsgevonden in Catalonië. Het heeft er immers voldoende geregend. De kwaliteit van het fruit is er goed en ook de maatsortering valt niet tegen.

"Niettemin zien we vlak voor het begin van het Catalaanse seizoen een veel sterkere prijsdaling dan normaal in deze tijd van het jaar voor kleine nectarines. Die worden doorgaans in punnets verpakt voor de Europese supermarktketens", zegt Manuel Simon, directeur van Catalaanse branchevereniging Afrucat. "In dit begin van de zomer zien we reeds een grote druk op de prijzen. Sommige supermarkten doen al winkelacties voor €0,90 per kilo", stelt hij.

Volgens Simon zijn er verschillende factoren die deze situatie verklaren. Zo is er het koude en regenachtige weer in Europa, wat niet helpt om de consumptie van zomerfruit te stimuleren.

"Ondanks de vroege oogst in Murcia zijn de volumes omvangrijk geweest, wat misschien meer druk heeft uitgeoefend dan verwacht. Ook in Extremadura is de opbrengst goed en zijn er vooral kleine nectarines. Bovendien loopt Frankrijk 10 tot 12 dagen voor op het oogstschema en dat land geeft steevast voorrang aan het eigen fruit zodra dat beschikbaar is. En Italië lijkt dit jaar door de weersomstandigheden een bovengemiddeld percentage klein fruit te hebben."

De prijzen van de perziken blijken anderzijds tevredenstellend te zijn, want daarvan is er een tekort om aan alle bestellingen te voldoen. Vraag en aanbod van paraguayo's zijn min of meer in evenwicht. Die afzet loopt vlot en zonder problemen.

"Het zijn de kleine nectarines die voor problemen zorgen. In sommige gevallen zijn ze helemaal niet winstgevend", zegt de directeur van Afrucat. "Daarom hebben we het ministerie van Landbouw om toestemming gevraagd om fruit uit de versmarkt te nemen en om te leiden naar voedselbanken of verwerking om de markt in evenwicht te brengen. We wachten nu op de toestemming."

"Hoe kunnen we omgaan met verkoopprijzen onder de kostprijs op bepaalde momenten van het seizoen? In Spanje hebben we dan wel de Wet op de Voedselketen (de wet verbiedt land- en tuinbouwproducten onder de kostprijs te verkopen), maar het is duidelijk dat we flexibele mechanismen nodig hebben om dit soort situaties te beheersen", zegt Manel Simon. "We moeten er nu eigenlijk op vertrouwen dat het begint te zomeren, zodat de consumptie kan stijgen naarmate de volumes toenemen."

Voor meer informatie:
Afrucat
C/ Corregidor Escofet, 64
25005 Lleida (Spanje)
Tel: +34 973 22 01 49
www.afrucat.com

Publicatiedatum: