Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fen Peas

"Erwten zijn erg veelzijdig, niet duur en hebben geen restafval"

De erwtenoogst in het VK staat op het punt van beginnen en bij Fen Peas worden de velden geïnspecteerd en monsters genomen om de rijpheid vast te stellen.

Fen Peas heeft 82 telers die erwten telen op 5000 hectare land in het gebied rond Lincolnshire en elk jaar ongeveer 10.000 ton oogsten.

"We telen erwten van AA-kwaliteit die binnen 150 minuten worden geoogst en diepgevroren om de versheid en voedingsstoffen in te sluiten, want zodra de schil van de erwten geschadigd wordt, beginnen ze te bederven," legt Stephen Francis uit. "Al onze erwten worden diepgevroren door Greenyard Frozen Foods, via wie we diepgevroren erwten leveren aan de retailers in het VK. De verwerkingsfabriek van Greenyard ligt op 5 mijl afstand van ons teeltbedrijf en op slechts 30 mijl van de teler die het verst weg is."

Het weer is in heel VK uitdagend geweest en het planten van veel gewassen is vertraagd door de wateroverlast op de velden.

"De uitdaging bij erwten komt door de gewassen die eerder op de velden zijn geplant, ze volgen normaal gesproken tarwe of andere groenten op en de grond kan sporen vertonen of verdicht zijn. De lente is uitdagend geweest, het is nat en koud geweest, we hebben echt wat zon nodig, want alles ziet er niet florissant uit. Wat de opbrengst betreft, zullen we het pas echt weten als we met het gewas bezig zijn."

Zo'n tien tot 12 jaar geleden daalde de vraag naar erwten, maar volgens Stephen is die nu weer normaal en gestabiliseerd.

"Het VK is voor 90% zelfvoorzienend in de erwtenteelt en de grootste teler in Noordoost-Europa, maar het is moeilijk om de teelt hier te verhogen, omdat er een gebrek is aan nieuw land. Erwten hebben een rotatieperiode van 7-8 jaar nodig en groeien het best aan de oostelijke zeezijde waar de grond goed is en er veel licht is. Als we de teelt zouden verhogen, zouden de kosten voor de aankoop van nieuw land en een nieuwe oogstmachine enorm zijn en er zouden ook nieuwe verwerkingslijnen geïnstalleerd moeten worden.

"We zitten eigenlijk in een goede positie, de crisis in de kosten van levensonderhoud heeft ervoor gezorgd dat mensen minder te besteden hebben, maar toch gezond willen eten en erwten zijn erg veelzijdig, niet duur en ze laten geen restafval na."

Voor meer informatie:
Stephen Francis
Fen Peas
Tel: +44 7831 615 375
[email protected]
www.fenpeas.com

Publicatiedatum: