Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede prijzen voor Siciliaanse meloenen

Het seizoen voor de Siciliaanse gele meloen, die in de vollegrond wordt geteeld, is van start gegaan en heeft dit jaar uitstekende vooruitzichten, maar niet zonder een paar verschillen. Een van de belangrijkste spelers in het westen van Sicilië is de Azienda Agricola Altamore in Roccamena, geleid door Franco Altamore die samen met zijn zoon Giuseppe 100 hectare teelt beheert. De velden bevinden zich in Mazara del Vallo voor de vroege oogst (vanaf juni) en gaan verder in Roccamena voor de oogst van augustus. Het late seizoen start begin september en eindigt in oktober in Corleone.

Franco en Giuseppe Altamore

Franco en Giuseppe Altamore: "Dankzij onze teelten die van de zee tot de hoogte gaan, slagen we erin om de hele Siciliaanse oogstkalender te bestrijken. Dit jaar is de teelt bevredigend, hoewel er meer dan een paar problemen zijn met de droogte. In ons specifieke geval zijn we er dankzij onze gespecialiseerde irrigatiesystemen in geslaagd om het probleem te overwinnen. In feite zullen we geen oogstverlies hebben, maar in de omgeving hebben veel telers niet uitgeplant en vele anderen zullen hun oogst met minstens 50% zien dalen, juist vanwege het gebrek aan irrigatiewater."

"De variëteiten waar we ons op hebben gericht zijn de vroege Cartago en Giorillo voor het late seizoen," vervolgen de twee. "We denken dat we een schatting kunnen bevestigen van ongeveer 5.000 ton gele meloenen voor dit jaar, die we zelf op de markt zullen brengen aan groothandelsmarkten en nationale grootschalige retail. Daarnaast zal een goede 20% van het product een afzetmarkt vinden in voornamelijk de grote Duitse retailketens.

"De grootte van onze meloenen varieert van 1,2 tot 3,5 kg. De eerste zijn vooral bestemd voor de grootschalige retail en de grotere voor de groothandel", onthullen de ondernemers. "We gebruiken in principe drie soorten kratten: 60x40x19 (6 vruchten) voor een gemiddeld gewicht van ongeveer 18 kg; 60x40x17 (6-7-8-9-11 vruchten) voor een gemiddeld gewicht van ongeveer 16 kg; 50x30x17 (4-5-6 vruchten), voor een gemiddeld gewicht van ongeveer 10 kg. Op deze manier voldoen we aan de meeste eisen van de commerciële keten".

Het bedrijf draagt de woorden 'sinds 1900 kwaliteit en traditie' in zijn logo, en dat is geen toeval, niet in de laatste plaats omdat het nu de vierde generatie heeft bereikt in de overgang van Franco naar zijn zoon Giuseppe Altamore (pas afgestudeerd in landbouwwetenschappen).

Op dit moment is het nog te vroeg om te praten over noteringen voor het product van de vollegrond," melden de telers. "Voor het product dat in de kas wordt geoogst, slagen sommige mensen erin om 1 euro/kg te krijgen, maar dat telt niet voor ons die net beginnen. Wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat we vorig jaar een goed seizoen hebben afgesloten met een gemiddelde over de hele periode van 0,70 euro/kg."

"De commerciële vooruitzichten dit jaar zijn zeer positief," besluiten de twee, "want er is zeer weinig product. Sommige bedrijven hebben, zoals gezegd, het uitplanten opgegeven vanwege watergebrek en anderen zullen zeer lage opbrengsten zien. Daarom zullen degenen die het product hebben, het tegen een goede prijs verkopen."

Met het oog op inkomstendiversificatie richt het bedrijf Altamore zich op de productie van een bier op basis van gele meloen, om zo productieafval te hergebruiken.

Voor meer informatie:
Azienda Agricola Altamore
Via E. Mattei 14
90040 Roccamena (PA) - Italië
+39 327 9047936
[email protected]

Publicatiedatum: